Očkování proti koronaviru v kroměřížské nemocnici (24. 1. 2021)

Očkování proti koronaviru v kroměřížské nemocnici (24. 1. 2021) Zdroj: ČTK / Glück Dalibor

Očkování proti koronaviru v kroměřížské nemocnici (24. 1. 2021)
Očkování proti koronaviru v kroměřížské nemocnici (24. 1. 2021)
Vakcína Novavax
Vakcína Novavax
Vakcína Novavax
10
Fotogalerie

Pfizer za desítku, Sputnik za bůra a ten čínskej šmejd za litra. Drogoví dealeři přechází na prodej vakcín

Ekonomika je živý organismus, který se mění podle aktuální situace a reaguje na nálady společnosti. Základní a zjednodušená premisa obchodu je, že nabídka se odvíjí od poptávky. To si samozřejmě uvědomují mimo jiné i drogový dealeři, kteří v těchto složitých dobách nemají úplně na růžích ustláno, a proto hledají alternativy, jak nejít žebrotou.

„Prodávám na ulici perník už pátým rokem a ten covid mi byl čert dlužen. Člověka napadne, že lidi se nudí, mají deprese, tak sáhnou po fetu, ale ono to tak není. Lidi jsou povětšinou doma, nikam nechodí, takže je pro nás dealery pořád obtížnější něco prodat. 

Samozřejmě, že ti, kteří mají stálou klientelu, za kterou jezdí domů, to mají jednoduché, ale my dříči, co makáme na ulici, jsme úplně v hajzlu. Nejvíc kšeftů jsem měl samozřejmě večer. Teď večer v ulicích chcíp pes. Je večerka, takže večer žádný rito neudělám,“  stěžoval si Emil Pávek, drogový dealer, kterého epidemie koronaviru zasáhla stejně jako ostatní drogové dealery.

„Vládní kompenzace se nás netýkají, tak to s naším oborem vypadalo špatně. Naštěstí nás ale zachrání vakcíny. Po těch je veliká  poptávka. Ti lemplové z vlády nejsou schopní jich zajistit dost a zorganizovat očkování, což je právě příležitost pro nás dealery.

Na drogy už kašlu a začínám prodávat vakcínu, stejně jako jiní. Nejdražší je Pfizer nebo AstraZeneka. To je hodně kvalitní zboží. Čistý. To dám za desítku.

Potom tu mám ruskýho Sputnika. To je taky pořád ještě kvalitní zboží, ale už není tak exkluzivní, i když mnozí ho přirovnávají právě k Pfizeru. Sputnik dávám za bůra. Jsou v tom dvě dávky. Zákazník si to musí ale nastřelit nejdýl do půl hodiny. To platí o většině mýho zboží. Ty vakcíny se musí skladovat v chladu, jinak se kazí. Co vím, tak zkažená vakcína prý dost dává a jsou z ní zajímavý stavy, ale už vás nechrání proti koroně,“ vysvětloval Emil Pávek, jak se to s vakcínami má.  

„No a ten Sputnik teda to je, jak jsem říkal,  pro střední vrstu ideál. Není tak drahej jako Pfizer nebo AstraZeneka, ale účinek je plus mínus stejnej. 

Pak tu mám pro ty největší smažky bez peněz ještě ten čínskej utrejch. Ten ani nevím, jak se jmenuje. Já tomu říkám Kung-pao. Kung-pao dávám za litra,“ uzavřel svou nabídku dealer Emil Pávek.

Jak je vidno, dealeři napříč celou republikou se chopili příležitosti a odborníci se shodují na tom, že na rozdíl od vlády, jsou drogoví dealeři schopni poskytnout vakcínu a tím pádem proočkovat dvě třetiny populace do léta letošního roku. 

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že očkování v Česku provází obrovský chaos a chyby ze strany vlády.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>