Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: ČTK/Pancer Václav

Jedním z prvních očkovaných v Brně byl Jan Hrdý (91).
„Vůbec mě to nebolelo,“ říká Josefa Krůčková (82).
Jaroslav Eger (83) se těší, že mu vakcína dá svobodu.
Vrchní sestra Blanka Špoková každého seniora po očkování pohladí.
Jedním z prvních očkovaných v Brně byl Jan Hrdý (91).
11
Fotogalerie

Systém očkování funguje. Je to kampaň a spiknutí starých lidí proti mně, stěžuje si Andrej Babiš

Minulý týden se s velkou pompou spustil systém elektronické rezervace pro očkování lidí nad osmdesát let a je to jeden veliký úspěch. 

Minimálně tedy o úspěchu hovoří premiér a zmocněnec pro očkování jmenovaný premiérem – Andrej Babiš. Podle jeho slov systém běží nad očekávání dobře a lidé si ho pochvalují. 

Stejně jako mi neustále píší podnikatelé, kteří si pochvalují, koli peněz jim jako stát proplácíme jako náhrady za ušlý zisk díky covidu, tak i senioři mi píší, jak jsou z nového elektronického systému registrace očkování nadšení. Mnozí z nich jsou dokonce unešení a není výjimkou, kdy mi senioři píší, že jsem zachráncem republiky,“ chlubil se Andrej Babiš na tiskové konferenci několika obálkami, kterými mával ve vzduchu a ve kterých měly být ony dopisy od seniorů. 

Navzdory plošnému hromadnému a spontánnímu nadšení a adoraci Babiše směrem od seniorů, kteří kdyby mohli, nosili by pana premiéra na rukách, je zde skupinka nespokojených seniorů. Ti si stěžují, že webová stránka je příliš složitá, plná chyb a nedodělků a že je prakticky nemožné registrace dosáhnout, neboť systém neustále padá. Když už se jim konečně podaří registrovat, zjistí, že žádný volný termín očkování již není, tedy jsou systémem vyzváni, aby to zkusili jindy a nejlépe třeba raději nikdy.  

„To je nesmysl. Systém běží jako švýcarské hodinky. Dokonce jsem sám sebe navrhnul na státní vyznamenání a i rovnou jedno obdržel,“ odmítá premiér Andrej Babiš, laureát vyznamenání premiéra České republiky – Šikovný kluk, které převzal v úterý dopoledne ze svých vlastních rukou. 

„Těch několik pomýlených starců, kteří šíří lži a pomluvy, že systém nefunguje, jak má, to je kampaň. Oni už se neštítí zapojit do kampaně i seniory,“ postěžoval si Andrej Babiš, kterému se po vyslovení slova „kampaň“ začala třást bradička a celý rozrušený se začal kolem sebe vyděšeně rozhlížet.

Pan premiér to nemá lehké, neboť po něm jdou za všech okolností a ti bezpáteřní prospěcháři se neštítí kampaní ani v takto složité době. Zapojení důchodců do kampaně je jen třešničkou na pomyslném dortu. 

„Ona se ta kampaň stupňuje. Ze začátku pomluvy šířili hlavně mladí, kteří tvrdili, že se snažili přihlásit své rodiče nebo prarodiče a systém padal. Posléze, když se ukázalo, že je kampaň málo účinná, zapojili seniory a nyní dokonce do kampaně proti mně, očkování a republice zatáhli i postiženou starou slepou paní,“ poukázal Andrej Babiš událost, kdy si vnučka stěžovala, že zaregistrovala svou 92letou slepou babičku na očkování, a když tam se sedmdesátiletou dcerou přijeli, několik desítek kilometrů do očkovacího centra, bylo jim řečeno, že centrum nefunguje. 

„A to jim to není blbý? Vzít starou slepou paní,  vozit ji půl dne po republice a pak říci, že systém očkování nefunguje? Anebo to celé zosnovala ta slepá paní? I to je možné,“ přemýšlel Andrej Babiš nahlas.

Jestli kampaň proti panu premiérovi a očkovacímu systému vede dvaadevadesátiletá slepá paní, není jisté, ale lidé od pana  premiéra si na ni jistě posvítí. Každopádně podle pana premiéra systém očkování funguje jako nikde na světě, všichni jsou registrováni, vakcín máme na rozdávání a po seniorech nad osmdesát let přijdou za pět let na řadu s očkováním i mladší ročníky. Tedy lidé ve věku 75–80. 

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že očkovací systém je absolutně neprofesionální a nemá úroveň, stejně jako celá vláda.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>