Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Daniel Vitouš

Na Olomoucku policie rozprášila nepovolené vyučování prvňáčků ve stodole. Ilegálních učeben přibývá

Na to, že i přes nařízení vlády se tu a tam objeví nějaká hospoda, která má otevřeno a tajně zde pod rouškou tmy probíhá popíjení alkoholu, už jsme si zvykli. Hospodští to prostě tu a tam risknou i přes hrozbu vysoké pokuty. Zatemní okna a hosty dovnitř pouští zadní vchodem po předešlé telefonické domluvě.

Nyní se nám tu však rozmáhá další nešvar. Začínají přibývat takzvané ilegální učebny. Školy jsou zavřené, a děti se tak musí učit z domu. Mnozí z rodičů to však přestávají zvládat, a tak se někteří z nich uchylují k ilegální kontaktní výuce.

„Mohu potvrdit, že v úterý v dopoledních hodinách zasahovala policejní jednotka na Olomoucku, kde v jedné zastrčené stodole probíhalo ilegální vyučování prvňáčků. Nejednalo se o žádnou online výuku, nýbrž takzvanou kontaktní. To znamená, že v jedné místnosti byl nejen osobně kantor, ale i patnáct nezletilých, které dotyčný vyučoval matematiku,“ přiblížil zásah těžkooděnců na Olomoucku proti ilegální učebně mluvčí policie Jiří Soukolík.

„Několik policejních hlídek objekt obklíčilo. Nasazen byl i policejní vrtulník a na okolních budovách situaci jistili policejní odstřelovači. Akce proběhla velmi rychle. Zatemněnými okny policisté prohodili dovnitř granáty se slzným plynem, načež jednotka vyrazila boční dveře a vnikla do objektu.

Přistižený kantor, který zrovna na tabuli napsal, že tři jablíčka plus čtyři jablíčka je sedm jablíček, byl na místě pro výstrahu střelen do stehna, neboť nebylo jisté, zda nemá někde u sebe ukazovátko, kterým by mohl klást odpor. Policie posléze přítomné šesti- a sedmileté studenty legitimovala, přičemž se ukázalo, že nejen že nemají žádné osobní doklady, ale navíc někteří žáci kousali a plakali. Situace byla nepřehledná a pro spoustu zasahujících policistů stresující, pročež byl na místo ještě přivolán policejní psycholog,“ dodal policejní mluvčí Jiří Soukolík.

„V posledních několika dnech jsme zasahovali proti podobným ilegálním učebnám několikrát. Scénář je vždy stejný. Pedagog zajistí prázdný objekt, nejlépe někde stranou od města. Zatemní okna, zajistí tabuli i lavice pro studenty a následně se domluví s vybranými rodiči po telefonu, kteří do objektu ještě ráno za tmy přivezou své děti, aby zde byl vzdělávány. Něco takového my ale rozhodně trpět nebudeme. Školy jsou zavřené a děti se mají učit doma. Žádné tajné ilegální učebny. Apeluji proto na všechny studenty i rodiče, aby při jakémkoliv náznaku toho, že se schyluje ke kontaktní výuce, vše okamžitě hlásili Policii České republiky,“ pobídl tiskový mluvčí veřejnost.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že život během pandemie již není to, co býval dřív.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>