Několik stovek odpůrců vládních opatření proti šíření koronaviru se 27.září 2020 sešlo na pražském Palackého náměstí.

Několik stovek odpůrců vládních opatření proti šíření koronaviru se 27.září 2020 sešlo na pražském Palackého náměstí. Zdroj: ČTK

Koronavirus v Česku
Koronavirus v Česku
Koronavirus v Česku
Koronavirus v Česku
Koronavirus v Česku
15
Fotogalerie

Během demonstrace proti rouškám zemřelo sedm demonstrantů na covid. Jsou to hrdinové, tvrdí organizátoři

V neděli se v Praze sešlo několik set odpůrců roušek, aby demonstrovali proti vládním opatřením a aby se v davu tělo na tělo řádně a poctivě promořili. 

Podle vyjádření policie proběhla demonstrace v poklidném duchu a nebylo potřeba zasáhnout. Během demonstrace na místě zemřelo pět demonstrantů s covidem, jedem VEDLE covidu a jeden NAD covidem. Organizátoři demonstrace poslali pozůstalým dárkový balíček s uzeninami a dotyčné zemřelé demonstranty označili za hrdiny, kteří se obětovali pro věc. 

„Bojovali proti rouškám až do posledního dechu. Za to jim patří náš dík i obdiv,“ vyjádřil se k úmrtí několika demonstrantů na covid jeden z organizátorů. I přes nepříjemnost s úmrtími demonstrace pokračovala a lidé nebojácně bojovali o svá práva.

„Tenhle ten koronavirus je jen strašák mocných, jak zničit ekonomiku a ovládnout tak svět. Myslí si, že jsme ovce a necháme si všechno líbit. Já jim to ale nežeru. Stačí použít selský rozum a člověk zjistí, že to je jen obyčejná chřipka, která je mediálně a lobbisticky tlačena do centra dění. Lidé, bděte. Já si na ksicht rozhodně žádný hadr dávat nehodlám. Já vím své a věřím, že po dnešku se to změní a lidé prozřou,“ domnívá se paní Ludmila, která se živí jako pěstební dělnice, ve volném čase sleduje proruské weby, AZ kvíz a sbírá figurky slonů.  

Jak už to na demonstracích bývá, tak ani zde nechyběly transparenty s trefnými slogany.

„Tohle už zavání totalitou. Teď nám nařizují roušky a co bude zítra? Povinné mytí rukou? Tak takhle ne, vážení, tudy se vydat rozhodně nechci,“ tvrdil demonstrant Petr Vlažný, který nad hlavou mával transparentem s nápisem „Jděte s tím covidem už do prdele“.

Pan Vlažný nebyl sám, kdo mával nad hlavou s trefným a duchaplným transparentem. Byly zde například nápisy: „Rouškami nás neumlčíte“, „Nenechám si nasadit náhubek“ nebo „S rouškou k trvalé invaliditě“.

Tu a tam se sice objevilo pár transparentů, které s tématem demonstrace příliš nesouvisely, jako třeba „Kalousek krade“ nebo „Zastavte imigranty“, ale těch bylo opravdu jen poskrovnu. Transparenty proti rouškám jasně dominovaly.

Vedle brojení proti rouškám se tu a tam dostalo i na jiná témata, která však s koronavirem souvisí.

„Až bude vakcína, tak já se jí ani nedotknu. Určitě nás vláda bude nutit si ji aplikovat, ale já mám fištróna a vím, jak to je. Vakcína je zlo. Proto jsem své děti nedala nikdy očkovat,“ prozradila paní Veronika, jejíž sedmiletý syn zemřel minulý rok na záškrt, protože nebyl očkovaný, ale zase nedostal z vakcíny autismus.

Argumenty, které zazněly jak z úst řečníků, tak i z davu demonstrantů proti rouškám, byly, jak už bývá zvykem, neprůstřelné, takže organizátoři věří, že se myšlenka nenošení roušek rozšíří populací minimálně jako covid. 

Účastníci demonstrace se po konci odebrali do svých domovů, kde hodlají šířit nejen pravdu o rouškách, ale i koronavirus.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Neuvěřitelné také je, že maďarský premiér Viktor Orbán vyzval k odstoupení za "opovržlivá veřejná prohlášení" o Maďarsku místopředsedkyni EU Věru Jourovou.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>