Miloš Zeman se svým předchůdcem Václavem Klausem už netrpělivě vyhlíží holuby.

Miloš Zeman se svým předchůdcem Václavem Klausem už netrpělivě vyhlíží holuby. Zdroj: Blesk:Jakub Poláček (Blesk)

Miloš Zeman pořádá předváděcí akci nafukovacích člunů.
Bystrým zrakem kontroluje nabízené zboží.
A tzv. „šmejdům" za předražený člun málem nechal poslední kalhoty.
3
Fotogalerie

Vystrčilovi odzvonilo. Zeman ho odstřihl od politického krmení holubů i hradních předváděcích akcí

Oficiální cesta šéfa Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan měla nejen mezinárodní odezvu. Po tom, co nám Čína pohrozila zrušením fotbalového klubu Slavia, došlo i na tuzemské politické scéně k tvrdé odvetě.

Například prezident Miloš Zeman, který je v Číně známý jako „spravedlivý přítel“ se nechal slyšet, že to Miloš Vystrčil přehnal.

„Pan prezident byl z cesty pana Vystrčila velmi rozrušen. Nemohl pořádně spát a ani k večeři nedojedl svůj pudink. Dokonce hodlal poslat oficiální omluvu panu Okamurovi, než jsme mu vysvětlili, že Okamura je takzvaně náš, a navíc to není Číňan, ale Japonec,“ potvrdil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček rozhořčení hlavy státu.

„Trvalo téměř dva dny, než se pan prezident uklidnil natolik, že mohl začít pořádně úřadovat. Okamžitě potom začal konat kroky, kterými se pokusil situaci alespoň částečně zachránit,“ doplnil ještě Jiří Ovčáček.

„Mažu si tě,“ vykřikl Miloš Zeman na začátku svého rozhovoru pro televizi Prima. Vytáhl z kapsy mobilní telefon Aligator, pobídl kameru, ať najede na detail, a začal mazat. Přejel telefonní kontakt na záchranku, na dceru a na Ovčáčka, až narazil na kontakt „Ten po Kuberovi“, zmáčkl zuřivě tlačítko, načež si vložil mobilní telefon zpět do kapsy.

„Prosím? Slyším vás pane prezidente,“ ozvalo se však záhy z kapsy Miloše Zemana.

„Jiříku, proč mi mluví kapsa?“ obrátil se zmateně Miloš Zeman na Jiřího Ovčáčka, který čekal s resuscitačním přístrojem v režii, aby mohl pana prezidenta kdykoliv podle potřeby takzvaně nahodit zpět k životu.

„Pane, vy jste zmáčkl tlačítko na volání. Teď panu Vystrčilovi voláte,“ upozornil Jiří Ovčáček Zemana na chybu. Ačkoliv Miloše Vystrčila nakonec musel z mobilu pana prezidenta smazat Jiří Ovčáček, nic to nemění na přetrhání jakýchkoliv vazeb mezi oběma ústavními činiteli. 

„S panem Vystrčilem jsem samozřejmě skončil.  Od teď ho už nebudu zvát na důležité schůzky v zámecké zahradě, kde sedíme na lavičce, krmíme holuby a domlouváme děsně důležité kroky v zahraniční politice,“ nastínil Miloš Zeman, jaký trest čeká na zpupného Vystrčila.

„Ani na prezentace hrnců nebo elektrických deček ho už nepozvu,“ přidal další trest Miloš Zeman, aniž by vysvětlil, co to ta prezentace hrnců vlastně je. To musel až později doplnit Jiří Ovčáček ve své pravidelné rubrice, kde vysvětluje médiím, co a jak prezident vlastně myslel.

„Pan prezident je již postarší pán a tomu přizpůsobujeme jeho program. Tak například tuze rád krmí na lavičce holuby. Tu a tam mu ke krmení přizveme nějakého politika, aby měl pan prezident společnost. On si potom myslí, že se jedná o nějaké důležité politické záležitosti. S těmi hrnci nás trošku zlobí. Neustále mu opakujeme, že prezentace hrnců jsou podvody na důvěřivé lidi, ale on to má rád a často si zve tyto takzvané „šmejdy“ na Hrad, aby mu zase ukázali nějaké novinky. Samozřejmě že si potom pan prezident předražené hrnce kupuje ze svého kapesného. I na tyto předváděcí akce zve své přátele a politické oponenty. Převážně proto, že čím víc lidí přijde, tím větší pak dostane na hrnce slevu,“ uvedl Ovčáček aktivity, o které svým nerozvážným krokem přichází Miloš Vystrčil.

Zda mu cesta na Tchaj-wan skutečně stála za to, předseda Senátu dosud nekomentoval.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Smutnou skutečností však je, že zemřel Jiří Menzel.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>