Vládě klesá sledovanost tiskovek. Zvýšíme počet nakažených, to diváky znovu přitáhne, míní Babiš

Vláda Andreje Babiše se v posledních dnech a týdnech potýká s úbytkem diváků, kteří sledují živý přenos vládních tiskových konferencí. Ať už se jedná o tiskovou konferenci ministrů k rozvolňování opatření anebo pravidelné týdenní tiskové konference ministerstva zdravotnictví, kde Adam Vojtěch a Roman Prymula společně s dalšími povolanými shrnul předešlý týden, představil reprodukční číslo, ubezpečil, že lůžková kapacita v nemocnicích je dostačující, a nastínil vývoj epidemie v dalším týdnu.

Konkrétně pravidelné tiskové konference ministerstva zdravotnictví trhaly rekordy ve sledovanosti a staly se jakousi výkladní skříní celé vlády Andreje Babiše a jeho boje s koronavirem.

Teď je ale všechno jinak. Kvůli klesajícímu počtu nakažených, pomalému návratu k normálu a snad i hezkému počasí lidé ztrácejí o vývoj koronaviru v České republice zájem.

„Sledujeme to už delší dobu. Počet diváků tiskových konferencí rapidně klesá už od půlky dubna. Je to dáno převážně zlepšením epidemiologické situace,“ míní premiér Andrej Babiš, kterého klesající sledovanost tiskových konferencí trápí.

„Dělá nám to starosti, to víte, že jo. Ve sledovanosti nás teď naposled předstihlo i Prostřeno. Taková ostuda,“ posmutněl premiér.

„Ale my to nevzdáváme. Už jsme učinili nějaké kroky. V první řadě využijeme potenciálu Adama Vojtěcha a pokusíme se oslovit hlavně ženy. Pan Vojtěch je přitažlivý muž, takže nevidím jediný důvod, proč by měl vystupovat na tiskových konferencích s rouškou. On naopak tu svou hezkou tvářičku musí prodat. Příště bude vystupovat bez roušky a v těsném tílku. To by bylo, abychom neurvali z toho koláče sledovanosti nějaké nové divačky,“ mnul si Andrej Babiš ruce.

„Co se týče ostatních, tak tam musíme naopak brzdit. Pan Prymula je sice kapacita, ale naše průzkumy nám hlásí, že u žen ve věku 18–90 příliš neboduje. Zkusíme ho na chvíli stáhnout a uvidíme, co to udělá.

Co se týče mužských diváků, tak si pohráváme s myšlenkou, že každý týden bude reprodukční číslo oznamovat modelka v bikinách. Bude to probíhat jako v boxerských show, kde vnadná žena v plavkách obchází ring s cedulkou, kde je napsáno, jaké je zrovna kolo. V tomto případě by na cedulce bylo reprodukční číslo,“ nastínil Andrej Babiš, jak by mohly tiskové konference vypadat.

„Když ani tohle nepomůže, budeme muset sáhnout k něčemu radikálnějšímu. Prostě a jednoduše zvedneme reprodukční číslo, to my umíme a vyvoláme u lidí zase strach. Ono jim nějak otrnulo a to taky není úplně dobře.

Když navýšíme reprodukční číslo i počty nakažených, lidé se zase začnou bát a budou hltat každou informaci,“ uzavřel Andrej Babiš.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je, že do Rakouska i na Slovensko by Češi mohli podle Babiše už za měsíc.