Nová pravidla bohoslužeb v souladu s vládním nařízením

Nová pravidla bohoslužeb v souladu s vládním nařízením Zdroj: profimedia.cz

Nová pravidla bohoslužeb. Místo svěcené vody dezinfekce, zpověď přes Skype a místo nebe zploštění křivky

Rozvolňování vládních opatření je v plném proudu a mezi šťastlivce, kteří otevřeli své provozovny se řadí i sám Bůh, respektive kostely, kde jsou povoleny bohoslužby. Ovšem, jak už je u nás zvykem, bohoslužby jsou povoleny pod podmínkou dodržení nových pravidel.

Tak například vláda zakázala svěcenou vodu a doporučila ji nahradit desinfekcí.

„Byl tady strach, aby nebyla svěcená voda kontaminovaná a mezi věřícími se tak nezačal šířit virus. Navíc žehnání svěcenou vodou znamená zvýšený kontakt mezi více osobami. Pokud se svěcená voda nahradí desinfekcí, hrozba šíření viru se rapidně sníží,“ myslí si ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„Dále je duchovní samozřejmě povinen kázat v roušce a ty svoje bláboly o Bohu zkrátit na co nejkratší dobu. My nechceme, aby byli lidé v kostele moc dlouho.  My si představujeme, že věřící přijde do kostela orouškován, u vstupu si vydesinfikuje ruce, duchovní mu ze vzdálenosti větší než tři metry požehná, stříkací pistolí na něj nastříká místo svěcené vody desinfekci, řekne mu, že ho Bůh miluje, všichni řeknou amen, načež se zúčastnění neprodleně odeberou pryč z prostor kostela,“ dodal ještě Vojtěch.

Zatímco si vláda, potažmo ministr Vojtěch, pravidla bohoslužeb pochvalují a věří, že zabrání masivnímu šíření viru, věřící ani duchovní již tak nadšení nejsou. 

„To tam nikdo v tý vládě neví, jak probíhá bohoslužba? To nejde, že přijdou lidi, my je pokropíme desinfekcí, řekne se v rychlosti amen a oni zase půjdou. Bohoslužba je o něčem jiném. Vyžaduje to čas a jede se podle liturgických předpisů,“ stěžuje si farář Boušek v kostele v Jevíčku.

„Už jen ta desinfekce místo svěcené vody je rouhání. Nikomu to nevyhovuje, Franto,“

Houknul farář Boušek na věřícího muže, který zrovna v kostele klečel před modlitebnou.

„Řekni Franto, jak to bylo s tou svěcenou vodou, respektive s desinfekcí,“ pobídla farář Boušek Frantu.

„Dostala se mi do očí. Pálilo to jako čert. Musel jsem do nemocnice,“ prozradil věřící Franta.

Věřící Franta není jediný, kdo má problém se svěcenou vodou, která byla nahrazena desinfekcí. Podle některých duchovních žehnání desinfekcí nefunguje. Jak se nežehná svěcenou vodou, nemá žehnání účinek.

Hodně si stěžují i exorcisté, kteří svěcenou vodou vymítají ďábla. Podle nich, pokud ďábla pokropí desinfekcí, jenom to zasyčí a to je celé. Ďábla desinfekce nezničí.

Pomineme-li svěcenou vodu, stále tu je několik pravidel, které nevyhovují nikomu. Například zpovědi vykonávané přes Skype jsou hlavně pro starší věřící dost matoucí.

„Normálně chodím ke zpovědi, ale to se teď nemůže kvůli tomu viru, že by se to ve zpovědnici mohlo šířit, tak to náš kněz teď dělá přes počítač.  Vnučka mi pro ty případy jeden ten počítač koupila. No, co vám budu, je to hrozný. Když chci ke zpovědi, musím počítač zapnout, potom najet myší, takovou tou malou šipečkou na ikonku Skype a dvakrát zmáčknout levý tlačítko myši. To mi samozřejmě nejde, často mi ta šipečka někam ujede, nebo tam není. Když mi tam na obrazovce vyjede nápis aktualizace, tak to pak akorát nadávám. Nakonec mi to stáhlo nějakej vir a vyplo se to, tak jsem šla číst,“ líčí své zkušenostmi se zpovědí přes skype paní Dagmar.

Vedle omezujících nařízení se duchovní, potažmo církev musí potýkat i s novým jevem. Věřící přestávají věřit v klasické hodnoty.

„Je to samozřejmě dost unikátní situace. Lidé se bojí, všechno je jinak. Museli jsme proto improvizovat a přiblížit církev a náboženství aktuálnímu dění, aby to bylo pro lidi uchopitelné. Z toho důvodu jsme dočasně zrušili nebe jako odměnu. To jsme nahradili zplošťováním křivky. To znamená, že pokud bude věřící dobrým člověkem, který se bude řídit svatým písmem, bude se křivka zplošťovat,“ dodal ještě farář Boušek.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale je, že všichni budeme zdraví a živí. Andrej Babiš a jeho tým se o to postarají.