Ilustrační koláž

Ilustrační koláž Zdroj: TMBK

Babiš radí Trumpovi: Zastavte virus českou cestou. Uzákoňte nošení roušek, ale lidem je nedávejte

Mediální tvář koronaviru v České republice Andrej Babiš se rozhodl, že zachrání Ameriku. Na svém twitterovém účtu nabádá amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby se v USA vydali takzvanou českou cestou. Tedy aby přikázali lidem nosit roušku a zároveň jim roušky neposkytli a donutili tak lidi vyrobit si je sami.

„Ano, je to tak. Již jsem se nemohl dívat, jak to v USA nezvládají a rozhodl jsem se, že je zachráním. Poradil jsem svému dobrému příteli Donaldu Trumpovi, aby se Amerika vydala takzvaně českou cestou,“ dmul se pan premiér pýchou.

Co že to je ta česká cesta? Česká cesta znamená, že měsíc po vypuknutí epidemie v Číně upozorníte veřejnost, že je to jenom taková chřipka a že je stát připraven. Všech deset tisíc roušek ve skladu čeká, až přijde jejich čas. Když pak přijde jejich čas, je jasné, že místo deseti tisíc roušek budou potřeba roušky v řádech desítek a stovek milionů. Ty ale nejsou, protože premiér prostřednictvím oné zmíněné české cesty defacto znemožnil distribuci ochranných potřeb firmám. Následně když je země bez roušek, vláda vydá povinnost roušky nosit, takže lidé si je vyrábí doma. To je česká cesta.

„Musím se pochlubit, že můj dobrý přítel, pan prezident Donald Trump, můj návrh na českou cestu akceptoval a v současné době zastavil výrobu veškerého ochranného materiálu v zemi a donutil lidi, aby si vyráběli roušky sami,“ nešetřil Andrej Babiš úsměvy na tiskové konferenci.

Podle nejnovějších údajů každý pátý obyvatel USA doma šije roušku, a to právě díky Andreji Babišovi.

„Vůbec jsem nevěděl, že roušky pomáhají v boji s koronavirem. Až ten pán ze Sovětského svazu, co našemu prezidentovi poradil, že je super mít roušky, mě přesvědčil. Jenom přes dnešní noc jsem vyrobil deset roušek. Užívám je orálně. Ráno jsem měl jednu roušku a další si dám před spaním. Zatím to funguje a příznaky koronaviru na sobě nepociťuju,“ raduje se třicetiletý John Brown, který jako jeden z mnoha Američanů sice roušky šije, ale užívá je vnitřně, protože mu k nim nikdo nedal návod na použití.

Ať už Američané užívají roušky orálně či ve formě čípků, důležité je, že česká stopa zafungovala a lidé v USA roušky šijí od rána do večera.

Pokud USA koronavirus nakonec porazí, bude to jistě zásluha české cesty a hlavně Andreje Babiše, který pomohl Americe, aby se na českou cestu vydala.

V současnosti vláda zvažuje export české cesty rovněž do Itálie nebo Velké Británie.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Rychlý nárůst počtu nemocných v USA je však smutnou realitou.