Nakažené ženy jsou ukecanější,  muži chodí jako drbani.

Nakažené ženy jsou ukecanější, muži chodí jako drbani. Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Tajemství českých ložnic: Hra na znásilnění vzrušuje víc ženy než muže, říká vědec Jaroslav Flegr

Jaroslav Flegr je evoluční biolog a vědecká hvězda. Celosvětově se proslavil objevem vlivu kočičího parazita Toxoplasma gondii na chování a povahu lidí. Nakažení mají pomalejší reakce než nenakažení, ženy jsou například ukecanější a parádivější, muži zase chodí jako drbani. V novém výzkumu se spolu se svým týmem na Přírodovědecké fakultě UK věnuje SEXUÁLNÍMU CHOVÁNÍ ČESKÉ POPULACE. A zjištění jsou překvapivá: znásilnění patří k nejatraktivnějším sexuálním hrátkám, asi třinácti procentům mužů i žen nic neříká partnerský sex, dokonce asi jednomu procentu mužů a třem procentům žen nic neříká žádná forma sexu.

Právě provádíte rozsáhlou studii sexuálního chování. Podle ní je homosexuálů a transsexuálů mnohem víc, než se běžně uvádí. Za tím si stojíte?

Ano, stojím. Zjistili jsme, že je mnohem vyšší než tradičně uváděná čtyři procenta. Brzy poté, co homosexuálové přestali být ostrakizovaní, se začalo tušit, že jich nebudou čtyři procenta, ale spíš dvojnásobek. A naše výsledky ukázaly, že je to až kolem deseti procent. Zatím to však nemáme zcela potvrzené. Vycházeli jsme z toho, co nám testovaní o své orientaci řekli. Také jsme se jich ještě nezávisle ptali, jak moc je sexuálně vzrušují osoby stejného či opačného pohlaví. Tak můžeme mnohem líp rozlišit homosexuály a heterosexuály. Podobně jsme zjistili, jak je to u nás s bisexuály. Například bisexuálních mužů bude nejspíš jen kolem procenta. Bisexuálních žen je naopak zhruba stejně jako těch čistě homosexuálních, tedy pět až šest procent. A to je velká skupina. Ostatně: jen asi třetina žen uvádí, že je vůbec sexuálně nepřitahují ženy. U mužů jsou to dvě třetiny.

Z výzkumu také plyne, že jen 46 procent mužů preferovalo jako partnerku rovnocennou ženu, 34 procent pak chtělo ženu podřízenou, zatímco podřízeného partnera chtělo pouze 17 procent žen. To se nám ta emancipace asi moc nedaří?

V jiné studii nám dokonce vyšlo, že pro ženy je jedna z nejatraktivnějších sexuálních aktivit být zcela vydána do rukou muže nebo se nechat v rámci hry znásilnit. Příroda je mocná. Pakliže bylo tisíce let výhodné zplodit potomstvo s dominantním mužem, tak to, že nám něco připadá správné, v reálu moc nezmění. Ženy mohou upřímně toužit po rovnocenném muži, případně aspoň mohou samy sebe přesvědčit, že ho chtějí, přesto víc dětí, a zejména vnoučat zanechávají ty, které upřednostňují muže dominantního. Ti předávají jejich synům geny, které jim opět zaručí úspěch u nejúspěšnějších žen, a tedy i evoluční nesmrtelnost jejich genů. Výsledky výzkumu sexuality ale nemáme úplně zpracované. Zjistili jsme například, že asi třinácti procentům mužů i žen neříká nic partnerský sex, dokonce asi jednomu procentu mužů a třem procentům žen neříká nic žádná forma sexu.

 A další věc, kterou musíme ověřit: zda opravdu tak obrovské procento žen vzrušuje nechat se v rámci sexuálního dovádění znásilnit. Hry na znásilnění se podle našeho výzkumu účastnilo zhruba třicet procent žen a v rámci hry znásilňovalo dvacet šest procent mužů. Je to také jedna z nejatraktivnějších sexuálních hrátek, kterou naši ženští „pokusní králíci“ provozovali. Věřím, že vzrušuje i většinu feministek, které jinak mají k mužské dominanci odpor. Není důvod, aby to mezi nimi bylo jinak. Náš dotazník také ukázal, že pro ženy je mnohem atraktivnější být znásilněná než pro muže znásilňovat.

Naznačujete souvislost sexu s násilím. Při dotazování, zda kvůli záchraně životů mučit teroristy, vám vyšlo, že příkaz k mučení by dalo 83 procent žen a 91 procent mužů. Sexuální preference hrají roli?

Tady jsme zatím zásadní objev neučinili – to, že by většina lidí vydala příkaz k mučení, kdyby se tak dalo zabránit smrti miliónů lidí, se ví. Jen se nevědělo, že i v morálních dilematech hraje sex obrovskou roli. Vezměme si modelový příklad: v Londýně tiká atomová bomba a vy jste dopadli teroristu, který ji nastražil. Jste velitelem příslušné policejní jednotky. Vydáte v zájmu záchrany životů příkaz teroristu mučit, aby přiznal, kde bomba je?

Protože problematiku evolučních zdrojů morálky studujeme dlouhodobě, položili jsme otázku i v dotazníku o sexu. Že by příkaz k mučení dali spíš ti chytřejší než hloupější, ateisté než věřící, zdravější než nemocní, to by člověk ještě chápal. Ukázalo se však, že značnou roli hraje i to, zda dotyčného sexuálně vzrušuje násilí. O sexu samozřejmě při řešení tohoto dilematu přímo nezauvažuje, jeho podvědomí však i tohle bere v potaz.…

Celý rozhovor s Jaroslavem Flegrem mj. i o tom, jak nejlépe naštveme teroristy nebo o vlivu kočičího parazita na chování mužů a žen čtěte v tištěném Reflexu, který vychází ve čtvrtek 28. dubna.Dotazník, který všechny aspekty lidské sexuality studuje, lze najít na stráncewww.pokusnikralici.cz, kde se i vy můžete (nejen) této studie profesora Flegra a jeho týmu zúčastnit.