Miliardáři v politice. Kam to povede?

Miliardáři v politice. Kam to povede? Zdroj: Profimedia.cz

Babiš, kam se podíváš

Co mají společného Andrej Babiš, Donald Trump, Andrej Kiska nebo Frank Stronach? Jsou to velmi bohatí byznysmeni a vstoupili na politické kolbiště. Tento trend je patrný nejen u nás, ale i v zahraničí.

Jen málokdo ovlivňoval letos českou politiku jako miliardář Andrej Babiš. Příklady navíc táhnou, takže své místo v celostátní politice začal budovat také majitel loterijního gigantu Ivo Valenta, který už loni zasedl v českém Senátu, ale až letos začal výrazněji a veřejně podporovat celostátní aktivity dosud malé Strany soukromníků České republiky, za niž v horní komoře českého Parlamentu sedí.

I miliardáři jsou jen lidé, takže ne všechny jejich pokusy stát se také silnými politiky samozřejmě končí dobře. Několik podobných epizod se odehrálo už loni v komunálních volbách, kdy byl třeba developer Radim Passer považován za hlavního podporovatele kandidátky Pro Prahu, kterou vedl jeho bratr Zbyněk. Jen velmi omezený úspěch tohoto projektu, jenž zůstal například za branami pražského magistrátu, potvrdil skutečnost, že ne vše, na co miliardáři sáhnou, se promění ve zlato.

Velkohubý Donald

Mimo Českou republiku je tím, kdo udělal z nástupu miliardářů do politiky globální trend, bezpochyby Donald Trump. Realitní magnát z New Yorku vstoupil jako uragán do amerických republikánských primárek a pár týdnů před startem výběru pravicového prezidentského kandidáta vévodí s velkým náskokem rekordně početnému poli uchazečů o Bílý dům. Zpočátku nikdo nevěřil, že kampaň postavená až na velkohubé prezentaci podnikatelského rozmachu a na urážení protikandidátů může vést k úspěchu. Trump nemá stále vyhráno, ale každý den, kdy se drží daleko před pelotonem konkurentů, zvyšuje naději, že v primárkách uspěje. Samozřejmě se ještě může projevit skutečnost, že kdyby se sečetly preference všech „politických“ kandidátů, Trumpa by společný kandidát „establishmentu“ asi nakonec mohl předstihnout. I tak ovšem jeho politická jízda odhalila plně trend spočívající v západních demokraciích v únavě voličů z tradičních politických stran.

Velmi bohatý kandidát byl například letos zvolen prezidentem Argentiny, kde se byznysmen Maurizio Macri stal nejprve se svou vlastní stranou starostou metropole Buenos Aires a následně letos překvapivě porazil kandidáta dlouho vládnoucích levicově populistických kirchneristů v souboji o argentinskou hlavu státu. Také on nabízí nový začátek a profesionální vedení zkorumpované země.

Co dalšího mají političtí miliardáři společného? A kde ještě na ně narazíme? Dočtete se ve svátečním dvojčísle tištěného Reflexu.