Edita Berková, máma Elly a Edy a duchovní matka strolleringu, systému cvičení s kočárky

Edita Berková, máma Elly a Edy a duchovní matka strolleringu, systému cvičení s kočárky Zdroj: Archiv Edity Berkové

"Mocná máma" Edita Berková: Najít si chvilku a pustit mozek na špacír…

Co udělá nadšená sportovkyně, když v těhotenství přibere dvacet kilo, na kolo ani in-liny se s novou, „velrybí“ postavou necítí, a navíc nemá hlídání pro kojence? Vymyslí si novou sportovní disciplínu: strollering, tedy cvičení s kočárkem.

Edita Berková vystudovala učitelství pro první stupeň, tělesnou a dramatickou výchovu, ale téměř hned po škole odjela do Irska starat se o mentálně handicapované. Po návratu pracovala jako metodička jazykových kurzů: „Do porodu dcerky jsem byla ženou, která pracovala na plné obrátky a byla obklopena inspirativními lidmi, která vedla tým, jezdila na konference. A teď najednou jen úklid, vaření a procházky za kočárem! Abych v šestinedělí nezešílela, vymyslela jsem si nový sport.“

Strollering dnes po republice předcvičuje zhruba stovka lektorek, které jsou zpravidla na mateřské dovolené stejně jako tisíce jejich klientek. Až potkáte houf sportovně oblečených ženských s kočárky, které rázují parkem, dělají různé výpady a koordinovaně mávají rukama, zatímco jejich mimina na čerstvém vzduchu spí, vězte, že jste se setkali se sportem ozdobeným ochrannou známkou, který ve světě zřejmě nemá obdoby.

„Třeba v Americe se organizovaně sportuje s kočáry, jenže tam se běhá. I u nás se už takových pět let za kočárkem docela běžně bruslí, já však vsadila na sportovní dynamickou chůzi. Po porodu totiž začne běhat nebo bruslit jen maminka, která je na běh a bruslení zvyklá. Pro ženy, které trpí poporodní nadváhou, bych nic podobného nedoporučovala,“ vysvětluje máma šestileté Elly a ani ne ročního Edy.

Občas se cvičí i bez kočáru...Občas se cvičí i bez kočáru...|Archiv Edity Berkové

„Jenže přes moje pevné přesvědčení o genialitě toho nápadu a přes podporu rodiny mé lekce první dva měsíce vůbec nikoho nezajímaly, chodila jsem na ně sama. Měla jsem web, registrovanou ochrannou známku, byznys plán i marketingovou strategii, jen žádné maminky na cvičení,“ vzpomíná Edita Berková na to, jak musela zvolit strategii „fake it till you make it“, tedy předstírat, že všechno báječně funguje – a modlit se, aby se projekt strollering nastartoval. Což se povedlo, po sérii článků a pozvání do pořadu ČT Sama doma. 

Dnes je duchovní matka Strolleringu opět doma s batoletem: „Mateřská je momentálně můj hlavní pracovní poměr. Sama vedu minimum lekcí, jsem spíš manažerkou týmu, po večerech odpovídám na e-maily a občas školím budoucí lektorky, které si pak pořizují roční licenci. Nechci pracovat víc – všechno musí být v harmonii, nenechám se ničit pracovním stresem, ale ani domácími povinnostmi,“ říká energická žena, jejíž „vynález“ umožňuje ženám na rodičovské dovolené, aby se realizovaly přivýdělkem v oblasti ženské krásy.

Skloubit cvičení s péči o děti...Skloubit cvičení s péči o děti...|Archiv Edity Berkové

Na e-shopu značky prodává už pátou kolekci oblečení pro „těhule“ a novopečené mámy, již sama navrhla, a pochvaluje si stabilně narůstající, z finančního hlediska klíčovou spolupráci s obchodními partnery, korporacemi produkujícími zboží pro matky a děti. „Na mém novém pracovním životě mě baví ta kreativita, to zjišťování, co všechno lze,“ říká s nadšením Edita Berková. „I jako vytížená ženská, jako máma, najdete chvilku a pustíte mozek na špacír. Něco vymyslíte a ono to bude fungovat, když se pro to dostatečně zapálíte, když nepřestanete naslouchat své intuici a nenecháte se zválcovat logikou nebo tím, co na váš projekt nebo režim řekne okolí.“