Video placeholde
Zpěvačka a skladatelka Markéta Irglová vydává letos v srpnu – po více než osmi letech – nové album LILA. Zatím představila první singl, My Roots Go Deep;  v pátek 1. července jej Spotify zařadilo na svůj playlist.
Markéta Irglová: Snažím se dělat hudbu, kterou nemůžu nikde najít. Hudbu, která je uklidňující, léčivá, je v ní krása a vnitřní mír.
Markéta Irglová
Markéta Irglová
Markéta Irglová
17
Fotogalerie

Markéta Irglová: Nikdy nic si nepíšu do not. Nové písničky slyším v hlavě, melodii zahraju na klavír

S novou deskou LILA, která vychází 19. srpna, se třemi zásadními delšími skladbami, se smyčcovým tělesem Jihočeské filharmonie a dalšími hudebníky. Česko-islandská zpěvačka a skladatelka Markéta Irglová, rodačka z Valašského Meziříčí a spolu s Glenem Hansardem držitelka Oscara za píseň Falling Slowly k filmu Once, měla na Colours of Ostrava koncert v závěru festivalu – ještě před tím se zastavila na stagi Reflexu.

Pusťte si záznam na stagi Reflexu na Colours of Ostrava a dozvíte se, kdo vlastně s Markétou Irglovou nyní zpívá duet Falling Slowly. A kolik generací už tahle písnička ovlivnila? A jak se jí vedlo na Broadwayi, kde se muzikál Once hrál téměř tři roky, aby se následně přesunul do Londýna? V kolika jazycích Falling Slowly už existuje? A proč ještě nemáme české přebásnění, když už nás předběhlo i Polsko?

Hned tři dotazy z publika padly pro Markétu Irglovou zhruba deset minut před závěrem debaty: přítomný divák chtěl vědět, jak Markétin život a tvorbu ovlivnil její tatínek Marek, velký bojovník proti komunistům. „Moc, protože je to milovník hudby a umění všeobecně. Když jsem nemohla spát, pouštěl mi písničky od Cohena, Simona & Garfunkela, Beatles… Tak ve mně vytvořil pocit, že písničky můžou člověku pomoci, když nemůže spát nebo se cítí nějak divně…“

Dále diváky zajímalo, jak Markétu ovlivnila meziříčská hudební škola: „Klasická hudba mi pomáhá strašně moc. Byť nejsem hudebník, který klasickou hudbu dělá, dodnes aplikuji i to, co jsem se v hudebce a potom ve sboru naučila. Měla jsem perfektní učitele a jsem strašně vděčná, jak to u nás v Česku se ZUŠkami je… Jak je laťka vysoko postavená.“

Další, asi nejráznější dotaz padl do třetice: Proč, proboha, zůstává Markéta na nehostinném Islandu a nevrátí se zpátky domů? „Já bych aj chtěla, ale je to komplikované. Máme tam postavené hudební studio, leda bych postavila jedno i tady na Moravě… Navíc děti jsou na Islandu zakořeněné, mají tam kamarády i kroužky… Chtěli jsme se letos po Vánocích stěhovat do Česka, ale zkomplikovalo se to momentální situací s Ruskem a Ukrajinou… Ale doufám, že to všechno dobře dopadne, protože bych ten plán moc ráda zrealizovala. Aby se děti naučily plynule mluvit česky a mohly tady chodit do školy.“

Markéta na začátku také vypráví, jak se seznámila a stala speciálním hostem kapely Mirabai Ceiba, která na Colours také vystupovala, nebo v čem je výjimečné studio v Reykjavíku, které vybudoval její manžel, významný islandský hudební producent Mio. A proč jsou její tři nové skladby Among the Living, Mother a Quintessence tak dlouhé? A jak přesně skládá hudbu, když si nikdy nic nepíše do not? Dozvíte se z přiloženého videa.