Alt-J

Alt-J Zdroj: Colours of Ostrava

Britská kapela Alt-J má na své straně nezávislou scénu i popové publikum

Na počátku z nich mnozí chtěli mít „nové Radiohead“. Jenže zatímco ti vždy na první místo stavěli své umělecké ambice, Alt-J od počátku okouzlovali spíš lehkostí a působivými melodiemi. Pokud chceme vyjmenovat, co všechno se v neagresívních a popově vzdušných písničkách formace z Leedsu zrcadlí, dá se setrvat jen u dvou tří nálepek. Folk je tu přítomný úplně stejně jako křehká elektronika, taneční zábava se prolíná se zamyšlenou melancholií, hiphopové rytmy zase s oduševnělými linkami neexhibujících kytar. Nejednoznačnost je pro ně zkrátka přirozený stav.

Docela často se lze setkat s tvrzením, že start dnes už jen tria byl „raketový“. Hned jejich debutové album An Awesome Wave (2012) totiž obdrželo Mercury Prize, tři nominace na Brit Awards a platinovou desku. A za další tři roky už byli na plakátech uváděni jako headlineři velkých festivalů. Jenomže než vůbec ona první deska vyšla, kapela po celé dva roky hlavně zkoušela a pilovala své tiché písničky, které možná i proto nikdy nezněly nuceně.

Dnes mají na své straně nejen nezávislou scénu, ale i běžné popové publikum, pro něž jsou svou zábavností i melodiemi příjemným osvěžením i protikladem ze zámoří se přilévající vlně všudypřítomného (a občas svou zaměnitelností značně otravného) R’n’B i hip hopu. A dokonce i u nás už při své první návštěvě v pražských Žlutých lázních v roce 2015 přilákali podle pořadatelů pět tisíc návštěvníků. O čemž se, přiznejme si otevřeně, většině trendových nezávislých senzací může jen zdát.

Vše o Colours of Ostrava 2017 najdete zde >>>

Letošní, třetí, zamyšlenější a už ne tak veselá deska Relaxer nicméně ukazuje, že to poslední, po čem Alt-J touží, je opakovat předchozí, i když úspěšný, recept. A nechat se vtěsnat někam, kde by je rádi měli hlavně ti ostatní. Snad i proto se hodnocení alba tak lišila: zatímco americký magazín Pitchfork mu udělil 46 %, recenzenti britských The Telegraph, Clash Music, New Musical Express i Q Magazine se shodli na osmdesáti. Na to, že tahle kapela si nejspíš bude i v budoucnu dělat jen to, co baví ji, si zkrátka budou všichni muset zvyknout.

Alt-J vystoupí na Colours of Ostrava ve středu 19. července od 21:15 na Česká spořitelna stage.