Kaple v kopci nad Kayaköy.

Kaple v kopci nad Kayaköy. Zdroj: Lukáš Lhoťan

Pohled na stěnu s hrobkami v detailu.
Pohled na město od trosek hradu v kopcích.
Trosky domů v Kayaköy.
Detail busty Attily. Památník významných tureckých předků na promenádě.
Lýkijská hrobka v centru města Fethiye.
13
Fotogalerie

Turecké Fethiye: Mělké moře, písečné pláže, slavný rybí trh a vzpomínky na antické Řecko

Letos v říjnu jsem navštívil okolí tureckého města Fethiye, které je turistickým centrem ležícím na Egejské riviéře a do kterého míří i spousta českých turistů. Samotné město se nachází na pobřeží uvnitř zálivu, který je z jedné strany svírán poloostrovem s borovým lesem a z druhé strany menším ostrovem. Samotná Fethiye není u nás tak známá jako turistická centra Antalya nebo Alanya, ale je neméně zajímavá.

Fethiye (čte se Fethyje) je poměrně rozhlehlé město táhnoucí se podél pobřeží, které vzniklo rozšiřováním původního starého města. Proto i hotelové komplexy zde mají jinou podobu než například v okolí Antalye a hlavně zdejší pláže jsou velmi vhodné pro rodiny s dětmi a neplavce, protože se vnořují do vln moře pomalu, s mírným sklonem a příjemným pískem. Ve městě je vyhledáván rybí trh a součástí zdejšího turistického ruchu je pořádání rybářských výprav k okolnímu pobřeží.

Fethye má zhruba 150 tisíc obyvatel a ve starověku se na jeho území nacházelo řecké město Telmessos (později přejmenované na Anastasiopolis, následně byl název změněn na Makri), jehož pozůstatky můžeme ještě dnes v oblasti vidět. Například u přístavu se nacházejí zbytky divadla, které v současné době prochází rekonstrukcí. Podle údajné lýkijské legendy mělo město dostat svůj název takto: Bůh Apollo se zamiluje do nejmladší dcery Agenora, krále Fénicie. Maskuje se jako malý pejsek, a tak získává lásku plaché, do sebe uzavřené dcery. Když se pak znovu objeví jako pohledný muž, mají spolu syna, kterého pojmenují „Telmessos“ (země světel).

Město Telmessos bylo součástí Lýkie, což je historicky velice zajímavá oblast, kde se zrodila i první známá forma federativního uspořádání státu. Lýkijská federace byla totiž tvořena zhruba 20 městskými státy se společnou zahraniční politikou. Asi nejznámějším rodákem tohoto antického města byl věštec Aristander z Telmessosu, který byl osobním věštcem Alexandra Velikého a jeho otce. A symbolem Lýkie jsou skalní hrobky a monumentální sarkofágy, které jsou mnohdy rozesety po pobřeží.

Jméno na počest pilota

Místní obyvatelé patří mezi velké obdivovatele zakladatele Turecké republiky Mustafy Kemala zvaného Atatürk (otec Turek) a ve městě je to znát. Krom klasických památníků je zde kolem pobřežní promenády k vidění i soubor veřejných fotografií, něco na způsob naší křížové cesty, a u této promenády je i pomník významných předků Turků, například je tam uctěn vůdce hunských nájezdníků Attila, který děsil Evropu na počátku pátého století po Kristu. Na tomto památníku busta Mutafy Kemala vévodí nad bustami ostatních vojevůdců.

Město Fethiye bylo přičleněno k Osmanské říši v roce 1424 a až do počátku 20. století v něm žilo převážně řecké obyvatelstvo. Teprve po výměně obyvatel mezi Řeckem a Tureckem v letech 1923 a 1924 byli Řekové z města odsunuti a místo nich se v městě a okolí usídlili Turci vysídlení z Řecka. V roce 1934 město získalo dnešní název Fethiye na počest kapitána Yuzbası Fethi Bey (1887 až 1914), jednoho z prvních pilotů osmanského letectva, který zahynul při letecké havárii.

Mimo běžných obchodů se zbožím hlavně pro turisty naleznete nad městem i několik monumentálních hrobek z doby několik set let před Kristem (nejznámější je hrobka jistého Amyntase), od kterých si můžete vychutnat krásný výhled na celé město a pobřeží. Od hrobek pak můžete pokračovat pěšky, tak jako jsem to učinil já, po silnici vedoucí do strmého svahu a pokračovat do oblasti Kayaköy (známe také jako Livissi), což je původně řecké městečko opuštěné během výměny obyvatel mezi Řeckem a Tureckem roku 1923. Od té doby pustne a stalo se nejspíše inspirací pro kulisy románu Ptáci bez křídel anglického spisovatele Louise de Bernierese. V troskách města naleznete i mnoho opuštěných kostelů a od kaple nacházející se na hřebenu nad městečkem je nádherný výhled na celou oblast i nedaleké pobřeží. Ten, kdo bude mít dost času, se může k malebnému pobřeží vydat, neboť jsou tam doporučované pláže.

Pokud se rozhodnete strávit svou dovolenou ve Fethiye, doporučil bych vám ještě výlet lodí na nedaleký řecký ostrov Rhodos – je to zhruba hodina a půl cesty a lodě tam plují každý den. Na Rhodosu stojí za návštěvu jak staré město Rhodos, tak i město Lindos, nad nímž se vypíná akropole se zbytky starořeckých chrámů.

Snímky z turecké Fethiye si prohlédněte ve fotogalerii: