Busta parašutisty Jozefa Gabčíka v obci Poluvsie.

Busta parašutisty Jozefa Gabčíka v obci Poluvsie. Zdroj: Jiří Vondřejc, Spolek pro vojenská pietní místa

Válečný hrdina Jozef Gabčík, který se podílel na atentátu na Reinharda Heydricha.
Pamětní deska na Gabčíkově rodném domě.
Jedna z atrakcí Gabčíkova rodiště - Poluvsianska skalná ihla.
Slovenská obec Poluvsie, kde se narodil náš válečný hrdina Jozef Gabčík.
4
Fotogalerie

Putování Slovenskem: Poluvsie, obec, kde se narodil náš hrdina, parašutista Jozef Gabčík

Poluvsie, místo s poměrně krkolomným názvem, které se nachází nedaleko slovenské Žiliny, mnoho Čechů pořád nezná. Přesto je s našimi dějinami velmi úzce propojené. Narodil se zde Jozef Gabčík, voják československé exilové armády, který byl výraznou postavou operace Anthropoid, v rámci které byl v červnu 1942 proveden atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. V Poluvsí je Gabčíkův rodný dům a od roku 2014 také památník.

Dnes je Poluvsie, obec s necelými 600 obyvateli, součástí lázní Rajecké Teplice, kam jezdí i mnoho Čechů. Právě tyto lázně jsou proto nejlepším výchozím bodem pro návštěvu Gabčíkova rodiště. Pokud tam už ale pojedete, je dobré to propojit s procházkou či výlety po okolí.

Zajímavé je, že válečného hrdinu Gabčíka po celá desetiletí po válce daleko více znali Češi než jeho slovenští rodáci. Až v poslední době se to změnilo. V Poluvsí pořád stojí jeho rodný dům, kde pořád bydlí jeho příbuzní, a Gabčíkova praneteř Katarína Tomšíková pracuje v obchodě s potravinami v Rajeckých Teplicích. Tam ji můžete někdy potkat.

Památník s bustou Josefa Gabčíka, který byl odhalen v říjnu 2014, najdete v lesíku naproti jeho rodnému domu. K bustě vede sedm symbolických širokých schodů, které jsou upomínkou na sedm statečných vojáků, které nacisté po atentátu zabili v pražském pravoslavném chrámu svatého Cyrila a Metoděje.

Zajímavá shoda náhod

Pro turisty je při návštěvě památníku důležitou informací, že se nachází kousek od přírodní památky, která se jmenuje „Poluvsianska skalná ihla“ (15 metrů vysoký skalní útvar dobrý pro pořízení selfie). Ta bývá společně s nedalekými „Slnečnými skalami“ cílem výletů z Rajeckých Teplic. Dojdete sem pěšky a i s návratem do lázní vám to nezabere více než několik hodin. Můžete ale i vlakem či autobusem, což trvá z Rajeckých Teplic pouhých několik minut.

V samotné obci Poluvsie je ještě kostel svatého Cyrila a Metoda (je to sice náhoda, ale je pojmenovaný po stejných historických osobách jako chrám, ve kterém nacisté v Praze zabili Gabčíka). Zajímavostí současné podoby kostela je, že vyrostl na základech bývalé školy.      

Jak se tam dostat: Poluvsie je součástí lázní Rajecké Teplice. Jezdí sem autobus i vlak, který spojuje Žilinu a Rajec. Jízdenky na vlak si můžete koupit i v automatech na nádraží a stanicích. Ze Žiliny stojí v přepočtu necelých 20 korun, autobus je o něco dražší, ale ceny jsou na Slovensku obecně velmi přijatelné. Lepší variantou je udělat si výlet do Poluvsia, když jste na návštěvě Rajeckých Teplic, kde najdete mnoho vyhřívaných bazénů, ve kterých se můžete koupat po celý rok.

A malé upozornění na závěr: Na Slovensku existuje ještě jedna obec Poluvsie, ale ta se nachází v okrese Prievidza a nemá s naším válečným hrdinou nic společného.