Stopování

Stopování Zdroj: Profimedia

stopování v horách
stopování
Stopování
4
Fotogalerie

PO SVĚTE BEZ PENĚZ: Chcete zažít On the Road a další dobrodružství ze stopu?

Když si stoupnete s baťohem na krajnici, nemůžete vědět, co vás čeká, a to je na stopování tak krásné, ale nebezpečné zároveň. Existuje několik věcí, které je dobré znát, než se vydáte na svoje letní dobrodružství. Nakonec vám to ušetří řadu nepříjemností. 

Pokud chcete začít se stopováním, je potřeba si uvědomit několik základních pravidel. Ten, kdo vám zastaví, se vystavuje stejnému riziku, kterému se vystavujete vy. Postarejte se o to, aby se cítil dobře. Někdo si chce poslechnout vaše příhody z cesty, někdo zase chce posluchače pro svoje zážitky, dejte na svůj společenský cit a pohoda na cestě bude zajištěná. Možná budete muset překonávat vlastní ostych, nebo se budete cítit trapně, ale věřte mi, že nic není horší než hrobové ticho v kabině. V rámci ohleduplnosti by měl stopař také najít pro řidiče bezpečný prostor k zastavení. Obecně sice platí, že kdo zastavit chce, tak zastaví. Není však důvod zvyšovat riziko ohrožení vašeho i řidičova života.

Důležitý je také váš vzhled. Maskáče a holá hlava nejsou zrovna vizitka, kterou se chcete projíždějícím řidičům představit. Pokud možno dbejte na to, ať máte čisté oblečení. Úsměvem na tváři taky nic nezkazíte. Někoho by mohlo napadnout, jestli je lepší stopovat s cedulí nebo bez. Pokud stojíte před křížením dvou velkých tahů, tak se cedule určitě vyplatí. Jinak slouží spíš pro lepší komunikaci s řidiči.

Stopování v mezích zákona

Na stopu se bere všechno. Samozřejmě chytnout tyráka, co jede z Čech až na konec světa, je sen všech stopařů. Při čekání na něj si ale nemůžete nechat ujet pět osobáků. I vzdálenosti čtyřicet nebo padesát kilometrů vás posunou dál, a právě na místě, kde skončíte, můžete chytnou ty nejlepší stopy. Tento způsob dopravy je o štěstí a je potřeba mu jít naproti.

Než se vydáte na cestu, zjistěte, jak se na stopování dívají zákony jednotlivých států, přes které pojedete. V západní a střední Evropě už neplatí, že můžete bez okolků přijít k dálnici a začít stopovat. To tamní zákony zakazují. Stopaři se museli stáhnout na benzínky a odpočívadla. Nešťastnou výjimkou je Itálie. Tamní zákon zakazuje stopovat nejen na dálnicích, ale i na benzínkách a odpočívadlech. Řešení je stopovat po silnicích nižší třídy, nebo spoléhat na shovívavost italských policistů a obsluhy benzínové stanice. Pokud si chcete vyzkoušet stopování na dálnici, jak ho známe z výše uvedených titulů, musíte se vydat do východní Evropy, na Balkán nebo do Pobaltí. V těchto oblastech ani není dálniční síť tak hustá a na silnicích nižší třídy můžete stopovat kdekoliv v Evropě.


Země kde se podle zákona smí stopovat na všech silnicích včetně dálnic:

Bělorusko, Bosna a Hercogovina, Bulharsko, Černá Hora, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Moldavsko, Srbsko, Ukrajina.

Země kde se podle zákona smí stopovat na benzínových stanicích, rychlostních silnicích a silnicích nižší třídy. Na dálnicích je stopování zakázáno:

Česká republika, Dánsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Irsko, Nizozemsko, Německo, Polsko, Portugalsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Spojené království, Španělsko, Švýcarsko, Turecko.


Bezpečně do cíle a hlavně zpátky

Kdo jede nejrychleji? Dostanou se někam dva kluci? Můžeme stopovat ve třech? To jsou obligátní otázky ohledně počtu lidí na stopu. Odpověď je snadná. Všichni dojedou, kam potřebují. Přeci jenom však existuje několik detailů, které stojí za to zmínit. Holky jedou rychleji, ale vystavují se většímu riziku, zvláště pak v zemích východní Evropy nebo Turecku. Kluci se sice mohou cítit o něco bezpečněji, ale druhou stranu musejí čekat déle. Ideální je kombinace kluk a holka. Oba mají pocit bezpečí a auta jim rychle zastavují.

Poslední otázkou, kterou je potřeba zodpovědět, je bezpečnost na cestě. Není potřeba si nic namlouvat. Stopování přináší řadu rizik a jedním z nich je útoku ze strany řidiče. Jeho cílem mohou být ženy i muži. V momentě, kdy se vás řidič začne dotýkat, nebo dělat nevhodné sexuální návrhy, je potřeba okamžitě reagovat. Zvýšit hlas, případně odstrčit jeho ruce, ale hlavně si neprodleně nechat zastavit a odejít.

Na dovolenou do Chorvatska: 10 ověřených tipů na cestu, ubytování i způsoby, jak ušetřit >>>