Dovolená v rakouském Štýrsku

Dovolená v rakouském Štýrsku Zdroj: Tom Lamm

10 důvodů, proč jet na letní dovolenou do Rakouska: Hory, cyklostezky, jídlo, víno, historie i aplikace

Rakousko je jednou ze zemí, kde už Češi mnoho míst velmi dobře znají. Právě proto se sem pořád vracejí. Jenže každým rokem se něco mění a turistika se dál rozvíjí, protože ji v poslední době, stejně jako jiné oblasti života stále více ovlivňují moderní technologie. Připomeňme si i s ohledem na tento fakt 10 hlavních důvodů, proč je Rakousko stále vyhledávanější destinací.

1. Skvělá cykloturistika

Rakousko je ideální pro tento druh turistiky, protože na rozdíl od některých jiných zemí na tamních cyklostezkách skutečně mohou jezdit pouze kola. Navíc povrch bývá ve slušné kvalitě a cesty jsou dobře značené. Samozřejmě vždy zvažte, v jaké jste fyzické kondici, a podle toho vybírejte. Například i s ohledem na děti, pokud jedete s nimi. I mírně zvlněný terén může někomu dělat problémy. Ovšem existuje dnes jednoduché řešení. To už jsme u té moderní techniky.

2. Hit jménem elektrokolo

Pokud někomu kvůli nejrůznějším důvodům už ubývají fyzické síly, a přesto by se chtěl pokochat jízdou na kole i v náročnějším terénu, není to dnes problém. V Rakousku už prakticky všude najdete půjčovny elektrokol a s nimi se pohodlně dostanete i na trasy, na které byste si jinak netroufli. Je to skvělá možnost, jak s pomocí této moderní vymoženosti poznávat nová místa. Rakušané mají k elektrokolům vybudovanou i příslušnou infrastrukturu (nabíjecí stanice), takže možností je každým rokem víc a víc.

3. Jídlo z domácích surovin

Rakušané si na rozdíl od nás uchovali skoro všude výrobu a prodej potravin z místních surovin. Často se to následně projevuje i v nabídce restaurací. Každý region má svoje speciality a je téměř stoprocentní jistota, že najdete něco, co vám bude chutnat. Důvod je jednoduchý – naše společné dějiny se nedají odpárat a mnoho jídel je podobných těm našim. A existuje i další důvod, proč dobrá jídla v Rakousku ochutnat. Na mnoha místech se restaurace, ale například i horské chaty, spojují s vyhlášenými kuchaři země a podle jejich receptů nebo někde dokonce při speciálních akcích přímo pod jejich vedením můžete ochutnat to nejlepší, co se v rakouské gastronomii vaří.

4. Kupte jídlo jako suvenýr

Turistika spojená s gastronomií je dnes naprosto neodmyslitelnou součástí cest po světě. Pokud se vám ale do restaurace nechce, nebo hodláte více šetřit, kupte si nějakou rakouskou specialitu jako suvenýr. Místní dobroty najdete prakticky na všech místech, kam turisté jezdí. Doporučit lze sýry, další mléčné výrobky, sladkosti (čokoládu, bonbony), uzeniny a víno. Pamatujte ale na to, že v Rakousku jsou v neděli obchody zpravidla zavřené. Podle toho se zařiďte při nakupování.

5. Vynikající víno

Především bílá rakouská vína mají dnes v Evropě výborný zvuk. Dá se říci, že patří k tomu nejlepšímu, co starý kontinent nabízí. Zejména odrůdy Riesling a Grüner Veltliner (Veltlínské zelené). Vyhlášená jsou bílá vína z Dolního Rakouska či ze Štýrska. V Burgenlandu zase najdete velmi dobrá červená vína. Láhev z Rakouska patří určitě mezi výborné dárky. Návštěva vinic pak bývá krásným zážitkem v příjemném prostředí.

6. Hory, hory, hory

Matka příroda obdarovala Rakousko horami, které na jaře, v létě a na podzim nabízejí tisíce tras pro túry, ale i odpočinek při jezerech (těch krásných je zde výjimečný výběr). Pozoruhodné je, jak rychle zde můžete cestovat různými oblastmi, kde se střídají níže položená místa s vysokými horami. Vzor bychom si zde měli brát i z důležité péče o zachování kvalitního životního prostředí. Toto berou Rakušané nesmírně vážně, podle toho se také chovejte.

7. Propojená historie a umění

Podobně jako Česká republika je také Rakousko poseto tisícem historických míst, která mnohdy souvisejí i s naší společnou historií z dob bývalé monarchie. Češi už dobře znají Vídeň či Salcburk, ale na objevování je toho pořád dost nejenom tam, ale například i v Linci, Štýrském Hradci, Innsbrucku a jinde. U sousedů navíc dlouhodobě dbají nejenom o své památky, ale pořádají také zajímavé výstavy a další kulturní akce. Kombinace poznání historie a současného umění může být duchovně povznášející. Pak to ještě zapít tím dobrým vínem a bývá to vydařený den…

8. Aplikace všude

No jistě, také Rakušané „visí“ na svých mobilech a dalších přístrojích, i když to ještě není taková závislost jako u nás. Proto při turistických výletech můžete využít všemožné aplikace, které vás nasměrují a pomohou vám. I v tomto směru jsou už u sousedů hodně daleko.

Jak si sbalit do letadla: Léky i elektroniku mějte vždy u sebe. Zbytečnosti nechte doma >>>

9. Bezpečnost a slušnost

Rakousko je dobré kdykoli navštívit i z dalších důvodů, které jsou v současnosti mimořádně sledované a je nutné si je pořád připomínat. Je to totiž jedna z vůbec nejbezpečnějších zemí světa. Většina lidí je velmi slušná a rádi vám poradí. Pokud nemluvíte německy, mnoho Rakušanů hovoří i anglicky. A protože zde pracuje také hodně Čechů a Slováků, často se domluvíte bez problémů. Na některých místech už mají i průvodce či příručky v češtině.

10. Všechno je blízko

Protože Rakousko je naším sousedem, stovky zajímavých míst najdete velmi blízko za českými hranicemi. A na většinu dalších míst se dostanete v průběhu maximálně několika hodin. Jistě, existují i výjimky, například Vorarlbersko, nejzápadnější rakouská spolková země. Vše je ale jinak snadno dostupné jak pro několikadenní cesty, tak pro jednodenní výlety. Dokonce v průměru od našich hranic je to o něco blíže než časté turistické cíle v Německu, Polsku a na Slovensku.

Speciál o letní dovolené v Rakousku na Lidé a země >>>