Stále oblíbenější je skialpinismus.

Stále oblíbenější je skialpinismus. Zdroj: Tine Steinthaller

Rakouské Korutany: 5 zajímavých věcí, které vás v zimě čekají v zemi, kde vládne slunce

Největší průměrná doba slunečního svitu ze všech spolkových zemí Rakouska, desítky lyžařských středisek, mnoho jezer, na kterých se dá skvěle bruslit, nebo adventní trh v Petzenu, jež se nachází ve výšce 1700 metrů (ano, je o sto metrů výše než Sněžka). To jsou Korutany. Malá země srovnatelná rozlohou a počtem obyvatel s Jižními Čechami, ale pokud jde o turistiku, je to spíše gigant s mnoha zvláštnostmi.

„Korutany nabízejí na malém prostoru velmi rozmanité věci, vždy zde ale hraje podstatnou roli často slunečné počasí, které je spojené s tím, že část území je na jižní straně Alp,“ říká o „rakouském slunečním státě“ Lada Pranter z turistické organizace Kärnten Werbung.

Co tedy letos v zimě v Koruntanech najdete?

 

Pokračování 2 / 6

Propojení sjezdovek na všechny strany

Korutany jsou výjimečné především množstvím slunečních dnů.Korutany jsou výjimečné především množstvím slunečních dnů. | Franz Gerdl

Pokud máte rádi slunce, tak střediska v Korutanech jsou taková „zimní evropská Riviéra“. V zimních měsících je zde v průměru až o 100 hodin slunečního svitu více než v místech, která leží na sever od hlavního alpského hřebene. Pokud pak chcete jezdit výhodně (kdo by nechtěl, že?), tak pro 30 středisek v Korutanech a Východním Tyrolsku platí „TopSkiPass“. Ten můžete využít na více než 800 kilometrech velmi rozmanitých sjezdovek. Když pojedete s dětmi, tak doporučujeme podrobně prozkoumat nejrůznější nabídky, pak se můžete u svých ratolestí dostat až na minimální cenu, za kterou budou jezdit. V každém středisku je to ale trochu jinak. A když chcete zažít absolutní lyžařskou slast, tak zkuste takzvané lyžování před devátou (Ski vor 9) v Bad Kleinkirchheimu. Zde vás bude doprovázet slavný olympijský vítěz ve sjezdu Franz Klammer.

Pokračování 3 / 6

Pro ty, co milují túry v horách

Stále oblíbenější je skialpinismus.Stále oblíbenější je skialpinismus. | Tine Steinthaller

Novinkou letošní zimní sezóny v Korutanech je takzvaný „nockbergský trail“, který spojuje pět lyžařských oblastí - Katschberg, Innerkrems, Turrach, Falkert a Bad Kleinkirchheim/St. Oswald. Hodí se sice podle organizátorů pro „pohodové příznivce skialpinismu“, ale zde musíme upozornit, že se přesto u toho vyžaduje dostatek zkušeností a dobrá kondice. Není to pro každého, nepřeceňujte své síly. Na každou etapu této cesty totiž potřebujete zhruba šest hodin chůze. Částečně jsou ale k dispozici vleky a lanovky, tak můžete ušetřit několik výškových metrů. Zvláštností je, že na rozdíl od jiných podobných túr, nenocujete na matracích na zemi, ale v kvalitních wellness hotelech. Tam můžete tělu dopřát regeneraci.

Pokračování 4 / 6

Skvělé bruslení na zamrzlých jezerech

Bruslení na korutanských jezerech.Bruslení na korutanských jezerech. | Peter Burgstaller

V Korutanech je 1270 jezer a v mnohých z nich je v létě skvělé koupání, protože voda je zde kvůli mnoha místním mikroklimatům dostatečně teplá. Dokonce v některých jako v moři. V zimě mnohá jezera ale zamrzají a stávají se rájem pro bruslaře. Není to jen nějaké popojíždění jako na zimních stadionech, najdete zde mnoho kilometrů dobře upravených ledových tras. A na jezeře Weissensee se pořádá vůbec největší bruslařský podnik na světě (mimořádně oblíbený je především u Holanďanů). Nejdelší závod se zde jede na 200 kilometrů a celá akce se uskuteční od 20. ledna do 4. února příštího roku. Pokud máte rádi bruslení, tak Korutansku je mimořádná příležitost celoevropského významu, kde si ho můžete užít.

Pokračování 5 / 6

Adventní trhy jsou i výš než vrchol Sněžky

Vánoční trhy v Korutanech.Vánoční trhy v Korutanech. | Gert Steinthaler

Rakousko na mnoha místech pečlivě udržuje i staré zvyky. Nejenom, že k nim místní obyvatelé mají upřímnější vztah než například silně ateističtí Češi, ale je to i důvod jak přilákat turisty. V Korutanech stojí proto za návštěvu v prosinci adventní trhy. Je jich mnoho, ale takovou specialitou je Petzen na jihu země. Trh se nachází v nadmořské výšce 1700 metrů nad mořem a návštěvníci se na něj dostanou lanovkou. U jezera Wörthesee je zase zajímavé především to, že po trhu se můžete projet i lodí a u toho uvidíte plovoucí adventní věnce. Pozoruhodná je i „katschbergská adventní cesta“, kde jsou pečlivě naaranžované seníky, které zejména dětem přibližují někdejší podobu vánočních svátků.

Pokračování 6 / 6

Jídlo, které je nám blízké

Plněné taštičky jsou nejznámějším jídlem Korutan.Plněné taštičky jsou nejznámějším jídlem Korutan.|Franz Gerdl

V každém průvodci, nebo při všech prezentacích, se u většiny míst v Evropě, kam v zimě jezdí Češi, objeví nejdříve počet kilometrů sjezdovek, výčet nejkvalitnějších běžkařských tratí, atrakcí pro děti a nabídka dalších aktivit. Stejně zásadní je ale i to, co se často krčí až na samotném konci bohatého turistického menu. S menu to skutečně souvisí – je to jídlo. Navíc pokud je v něčem Rakousko pořád o několik pořádných kroků napřed před Českem, tak jsou to kvalitnější potraviny a zásadní akcent na místní suroviny. Korutany nejsou výjimkou a navíc je nám místní jídlo v mnohém blízké. Téměř všude najdete Kärntner Kasnudeln, plněné taštičky z nudlového těsta, které jsou buď s jablkovo-tvarohovou náplní nebo sušenými hruškami. Výborná je kynutá bábovka Reindling se skořicí a ořechy, lososovitý pstruh Kärntner Laxn, gailtalský špek, nebo speciality z glocknerského jehněčího a nockalmského hovězího masa. A pokud jste již dospělí, zkuste i místní borovicovou pálenku Zirbenlikör.

Velmi podrobné informace o Koruntanech najdete také v češtině na www.kaernten.at nebo na www.austria.info/cz