Abruzzo, Itálie

Abruzzo, Itálie Zdroj: profimedia.cz

Jak před šesti lety zemětřesením zničená italská L'Aquila povstává z popela

Šestého dubna 2009, krátce po třetí hodině v noci otřáslo středoitalskou oblastí Abruzzo velké zemětřesení, jehož epicentrum se nacházelo v hlavním městě regionu, v L´Aquile. V troskách pod zřícenými domy přišlo o život 309 osob, 1500 lidí bylo zraněných a 70 tisíc lidí se v onom okamžiku ocitlo bez přístřeší. Škody se odhadovaly na 10 miliard eur. Co se stalo s městem od té doby?

Při šestém výročí se jako každým rokem v Aquile konal pochodňový pochod – příležitost nejen k vzpomínce na prošlé útrapy, ale především k vyhodnocení toho, co se udělalo a hlavně jaké jsou perspektivy.

Poprvé po mnoha letech nebyl starosta města Massimo Cialente pesimistou: „Myslím, že máme to nejobtížnější období za sebou. Tentokrát byly definitivně uvolněny nezbytné fondy, konkrétně 1,2 miliardy eur ročně. Nyní potřebujeme daleko více lidí na schvalování dalších projektů rekonstrukce města. Ale do roku 2020 bude L´Aquila opět krásné a navíc zmodernizované město“.

Itálie se často otřásá

Více než 70 procent území Itálie zabírá seizmická půda a proto zde není ani velké zemětřesení ničím novým. Koncem minulého století takové postihlo středověké Assisi, v roce 1974 severoitalské Furlansko, o několik let později jihoitalskou Irpinii a před třemi lety i severoitalský region Emilia.

Franco Gabrielli, dnes prefekt Říma, který byl jedním z hlavních organizátorů nouzové fáze po zemětřesení v Aquile, tvrdí, že zpočátku (Berlusconiho) vláda nepřijala nejlepší rozhodnutí.

Tehdejší premiér Silvio Berlusconi v prvním okamžiku navrhl, aby na místě zříceného centra bylo postaveno něco zcela úplně nového. Jeho nápad byl ale okamžitě odmítnut a jako jediné řešení bylo přijato rekonstruovat historické centrum do v podstatě původní podoby. Ale současně tak, aby mohlo odolat budoucím možným otřesům.

Bez polemik, jak u podobně složitých případech bývá, se věc neobešla a některé možná budou pokračovat i v budoucnosti. Ta největší se pak týkala takzvané komise Grandi Rischi (Vysoká rizika), která se sešla několik dní před zemětřesením a vydala dnes už známé kontroverzní prohlášení „že různé menší otřesy půdy v Abruzzu nepředstavují velké riziko“.

Na členy komise, povětšinou univerzitní profesory bylo podáno trestní oznámení z neúmyslně způsobené vraždy. V první instanci byli všichni členové komise odsouzeni k 6 letům vězení. Věc vyvolala bouři protestů vědeckých kruhů. „Okamžitě rezignuji na všechny své veřejné funkce,“ prohlásil jeden z členů komise profesor Maia. Nesmyslný rozsudek vyvolal údiv i v zahraničí „Předpovídat zemětřesení není na základě současného vývoje vědy možné,“ napsala i významná American Geographic Society. U odvolacího řízení v roce 2014 byli všichni obžalovaní naštěstí zproštěni obžaloby.

Další polemiku způsobily snahy organizovaného zločinu profitovat na rekonstrukci města. „Bylo nutné přijmout rázná opatření, která by infiltraci mafie zabránila. Bohužel to sebou nese byrokracii a dosti dlouhá schvalovací řízení,“ přiznala místní senátorka Demokratické strany Stefania Pezzopanová. Nicméně se zdá, že útoku mafie se podařilo zabránit.

Ministr vnitra Angelino Alfano k tomu dodává: „Bohužel organizovaný zločin nemá hranice. Museli jsme zasáhnout i v severoitalské Emilii, kde se po zemětřesení v roce 2012 kalábrijská 'Ndrangheta pokusila získat velký podíl na rekonstrukci.“

A jaký je dnes tedy výsledek postupné rekonstrukce zničeného města?

Kompletní renovace tří hlavních ulic Aquily bude provedena do konce roku 2017. Pak přijdou na řadu okolní čtvrti. „Doufám, že utrpení, ale i úsilí všech, nakonec povedou k tomu, že nová Aquila bude lepší a bude více prosperovat než ta bývalá. Do roku 2020 bude rekonstrukce ukončena,“ prohlásil starosta Cialente.