Fara ve Starých Bohnicích v Praze

Fara ve Starých Bohnicích v Praze Zdroj: Profimedia.cz

Chcete bydlet na faře? Nabízí je nový portál Církevní turistika

Přehled poutních míst, církevních památek a ubytování na farách nabízí nový portál Církevní turistika. Vznikl péčí brněnské diecéze, postupně však získá celorepublikový rozsah. Brněnské biskupství portál představí dnes na veletrhu Regiontour.

Jednotlivým farnostem portál umožní, aby se jejich nabídka dostala do širšího povědomí, turisté díky novému projektu najdou informace na jednom místě a nemusejí procházet lokální weby.

Nabídka církevních památek a ubytovacích kapacit umožňuje dát cestování po Česku i duchovnější rozměr. "Kromě toho, že se dobře najím a dobře vyspím, je tam ještě něco navíc," uvedl ředitel Pastoračního střediska Roman Kubín. Nabídka přitom necílí jen na věřící, ale na kohokoliv, kdo hledá klid nebo obdivuje krásu sakrálních staveb.

Zájem o církevní turistiku podle brněnského biskupství roste. V sakrálních památkách se zastavují zahraniční turisté, ale i tuzemští návštěvníci či školní exkurze. "Velkou obnovu prožívají poutě. Obnovují se staré poutní cesty v Evropě," řekl Vladimír Záleský, farář ve Žďáru nad Sázavou, jenž pečuje také o poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Loni si kostel prohlédlo více než 30 000 turistů.

Webové stránky jsou rozděleny do sekcí věnovaných poutním místům, poutním trasám, ubytování v církevních objektech a turistickým zajímavostem. Například v Jihomoravském kraji se mezi zajímavosti zatím dostalo Diecézní muzeum, věž a krypta katedrály na Petrově, kapucínská hrobka v Brně, dále klášter Rosa coeli v Dolních Kounicích na Brněnsku, zřícenina kaple v Perné na Břeclavsku a rotunda ve Znojmě.

Zatím je na webu celkem asi 300 objektů, další budou přibývat. Tvůrci portálu nyní rozesílají přihlašovací údaje farnostem, aby se mohly samy prezentovat a průběžně aktualizovat zveřejněné informace.