Kamenný les v písečné poušti za Varnou

Kamenný les v písečné poušti za Varnou Zdroj: Lukáš Lhoťan

Kamenný les v písečné poušti za Varnou
Jedna z chodeb v klášteře Aladža
Pohled od středověké pevnosti na mysu Kaliakra
Trosky středověkého hradu na mysu Kaliakra
4
Fotogalerie

Do Bulharska nejen na pláž: Okolí Varny překypuje množstvím historických a přírodních památek

Pokud budete trávit dovolenou v letoviscích kolem bulharského města Varna, například v Svatém Konstantinu a Heleně či na Zlatých Píscích, rád bych vám doporučil několik zajímavých míst v okolí, která jsem osobně během svého pobytu navštívil. Například kamenný les, mys Kaliakra či skalní klášter Aladža.

Kamenný les za Varnou (v bulharštině nazývaný Pobiti Kamani) leží zhruba 20 kilometrů od města. Jde o oblast jediné pouště v Bulharsku, jejíž rozloha je udávána 13 kilometrů čtverečních. Zde se tyčí stovky několikametrových kamenných sloupů (údajně některé až do výšky sedmi metrů). Stáří těchto sloupů je odhadováno až na 50 milionů let. Sloupy jsou tvořeny vápencem a ulitami mořských živočichů. Toto místo vytváří jedinečnou scenérii a rozhodně jej doporučuji navštívit.

Mys Kaliakra se nachází nedaleko bulharsko-rumunské hranice a jde o významné místo v dějinách Bulharska, navíc proslavené nádhernou přírodní scenérií. Leží v historickém regionu Dobrudža, severně od přímořských letovisek Kavarna a Balčik. Útesy mysu se tyčí až sedmdesát metrů nad mořskou hladinou. Jsou tvořeny vápencem s příměsí železa, které dává skaliskům načervenalou barvu. Podle pověsti měl v oblasti mysu Kaliakra přijít o loďstvo s pokladem jeden z vojevůdců a nástupců Alexandra Makedonského Lýsimachos.

Na mysu naleznete pozůstatky různých staveb včetně trosek středověkého hradu a je zde i muzeum s archeologickými nálezy. Nejstarší zdejší opevnění pochází z dob thráckého osídlení. Prohlédnout si můžete také památník ruského kontradmirála Fjodora Fjodoroviče Ušakova (1744 n. l.–1817 n. l.), který nedaleko mysu zvítězil roku 1791 nad osmanskou flotilou. Na Kaliakře je také k vidění památník čtyřiceti křesťanských dívek, které po dobytí oblasti muslimy raději spáchaly hromadnou sebevraždu skokem do moře, než by se staly jejich sexuálními otrokyněmi.

Na mysu Kaliakra hnízdí mnoho chráněných tažných ptáků a je z něj nádherný výhled na moře, kde je možné také vidět skupiny v moři skotačících delfínů. V oblasti údajně žijí i tuleni, ale já jsem je během návštěvy neviděl. Pokud pro návštěvu zvolíte, stejně jako já s přáteli vlastní automobil, můžete se vydat i do nedalekého městečka Balčiku a projít si jeho slavné zahrady.

Klášter Aladža se nachází ve svazích zhruba tři kilometry nad přímořským letoviskem Zlaté Písky. Je tvořen pozůstatky skalních chodeb vyhloubených do zhruba 25 metrů vysokého útesu, který se již částečně zřítil. Nedaleko něj se nachází malý systém katakomb, který ale není veřejnosti přístupný. Během své návštěvy jsem si ovšem všiml, že někteří návštěvníci zákaz vstupu do katakomb nedodržují a snaží se do nich proniknout, byť tím ohrožují své životy, protože v katakombách hrozí závaly. Předpokládám, že někteří lidé se tam snaží dostat i kvůli tomu, že během archeologických výzkumů byly v katakombách nalezeny předměty ze zlata. Klášter Aladža byl obýván od 12. století n. l. snad až do 18 století n. l., a to hlavně křesťanskými mnichy patřícími k hésychastickému hnutí, praktikujícímu různá dechová cvičení apod., jež mají pomoci prožít mystické zážitky.

Nedaleko kláštera Aladža byly nalezeny trosky jiného skalního kláštera, který byl datován do období 4. až 5. století n. l. V Aladže jsou zachovány zbytky nástěnných maleb, podle kterých klášter dostal jméno. K místu se váží i legendy tvrdící, že klášter a přilehlé okolí jsou chráněny mýtickou osobou tajemného mnicha. Také mezi místními obyvateli kolují legendy o pokladech ukrytých v okolí kláštera.

V okolí Varny je mnoho dalších přírodních krás a oblast je protkána stezkami pro kratší i delší výšlapy. Současná opatření proti koronaviru neumožňují bezproblémové cestování do sousedního Rumunska, ale až to bude možné, doporučuji navštívit i rumunské pobřeží Černého moře. To je sice mnohem kratší než bulharské, ale nachází se na něm také spousta historických památek z antiky i z období osmanské okupace.