Széchenyiho léčebné a termální lázně

Széchenyiho léčebné a termální lázně Zdroj: archiv Széchenyiho lázně

Lázně skoro zadarmo a poloprázdné centrum. Do Budapešti se turismus nevrátil, takhle levná už nebude

Normálně by se touhle dobou Budapešť vzpamatovávala z drtivého náporu půl milionu návštěvníků megafestivalu Sziget. Místo toho město pomalu vítá první turisty po otevření hranic - a to třeba o desítky procent zlevněným vstupem do lázní i abnormálně levným ubytováním.

Do Budapešti jezdí ročně zhruba 5 milionů turistů, což je asi polovina oproti Praze. Protože je centrum maďarské metropole rozlehlejší, cestovní ruch se tolik nekoncentruje a ve středu města pořád potkáváte i místní.

Třeba s nohami v bazénu na hlavním náměstí Ference Deáka, nebo v termálních lázních, které se teď chtějí přiblížit normální vysoké návštěvnosti slevami až 40 %(největší lázně Széchenyi). Zatím se jim to ale naštěstí nedaří a třeba v lázních Rudas narazíte hlavně na místní lázeňské štamgasty - což poznáte tak, že ve staré turecké části budete jako jediní poturisticku v plavkách místo typických lázeňských zástěr.

Podobně levné jsou teď ve městě hotely i krátkodobé pronájmy nemovitostí. V jejich nabídce teď seženete běžně nocleh v centru se slevami i 70 %. Jelikož se maďarská vláda ve výjimečné shodě se zelenou samosprávou Budapešti chystá krátkodobé pronájmy zregulovat, je to možná jedna z posledních šancí se v metropoli na Dunaji tak levně ubytovat.

Vynechaná turistická sezona je znát i v části města zvané Bulinegyed (Pártyčtvrť), bývalém židovském městě. Ruinové bary vzniklé od války vybydlených domech byly původně squaty, po dohodě s vedením města došlo k přeměně na hospody s unikátní atmosférou. Přes léto bývají tak plné, že se leckdy stojí fronta i na vstup. Teď v pokaranténním čase se nečeká ani u baru, v oprýskaných a posprejovaných chodbách ruin pubs najdete bez problému místo.

Přestože bývá v Budapešti od května do října přes 30 stupňů, zůstalo v metropoli jako v celém Maďarsku povinné nošení roušek v MHD i v obchodech, které se prakticky bez výjimek dodržuje. Případů nákazy covid-19 přibývá v celé zemi jen po desítkách denně, žádné omezení cestování se nedá čekat ani z jedné strany.

Tak volno a levno v Budapešti nejspíš jen tak zase nebude. Ideální čas tam vyrazit je ještě v srpnu - třeba slevy v lázních totiž platí jen do konce léta. A pokud chcete ušetřit ještě víc, skutečně lokální a opravdu maďarské hospody najdete třeba na stránce Off Beat Budapest.