Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Sebevrah - nemehlo. Třikrát se netrefil do vlastní hlavy

Jednadvacetiletý klempířský pomocník Josef Hochmann byl žalován pro vraždu. Od soudu, jemuž předsedal vrchní rada Mayr, vyvázl s pokutou deseti korun. Z Hochmannova pohledu byl jistě takový konec šťastný. Chybělo však málo, zejména pak trochu šikovnosti, jíž by snad šlo u klempířského pomocníka očekávat, a jeho počínání přineslo dvě mrtvá těla.

Vše začalo v dubnu 1906, když se Josef Hochmann seznámil s o rok mladší, tedy dvacetiletou, Annou Zemanovou. Jak je u mladých lidí obvyklé, byla z toho láska. Jenže matka Zemanové vztahu v nejmenším nepřála a dívce jakýkoliv kontakt s Hochmannem zakázala „což však mělo jen ten účinek, že se milenci tím horlivější scházeli potají. A při jedné takovéto schůzce se umluvili, že společně zemrou…“, popisuje vývoj událostí Národní politika.

Ve svém rozhodnutí vytrvali.

„Dne 19 listopadu dopoledne šli spolu do obchodu Bittnerova na Staroměstském náměstí, kde Hochmann koupil šestihlavňový revolver za devět korun a patrony za 90 haléřů. Poté odebrali se na Vinohrady a odeslali rodičům zálepky s několika slovy na rozloučenou. Po první hodině odpolední pak navštívili hostinec U Libuše a dali se uvést do pokoje ve druhém patře.“

Následuje líčení osudných okamžiků. „Zemanová usedla oblečená na postel a Hochmann, namířiv zbraň proti jejímu levému spánku, vystřelil ze vzdálenosti dvou kroků. Děvče jen vzdechlo a zvrátilo se na lože. Hochmann pak vypálil na milenku ještě jednu ránu, která však ji způsobila jen nepatrnou odřeninu. Nato třikráte za sebou vystřelil proti sobě, leč ani jedna z ran mu neublížila.“

To už na dveře pokoje bušila pokojská, která opakované výstřely zaslechla. Když na místo dorazila policie, Hochmann konečně otevřel. Nebohá Anna Zemanová byla vzápětí převezena do nemocnice, kde jí lékaři vyňali z hlavy projektil. Nezraněný mladík byl přirozeně zatčen.

Koncem ledna následujícího roku 1907 začal soud. Jako zázrakem zcela uzdravená dívka před ním potvrdila, že k hroznému činu Hochmanna sama nabádala a porota všemi dvanácti hlasy rozhodla o mužově nevině. Vrchní rada doktor Mayr poté vyměřil mladíkovi „za přestupek proti zbrojnímu patentu“ onu pokutu deseti korun.