Ben Affleck

Ben Affleck Zdroj: Reuters

Herec Ben Affleck chtěl zatajit svého otrokářského předka, tlačil na autory filmu

Americký herec Ben Affleck, známý svými liberálními postoji, tlačil na autory dokumentárního pořadu televize PBS, aby zamlčeli, že jeden z jeho předků měl otroky. Ukázala to podle agentury AP e-mailová pošta, kterou získali hackeři z počítačového systému produkční firmy Sony Pictures a kterou v minulých dnech zveřejnil server WikiLeaks.

"Mám dilema. Poprvé jeden z našich hostů soukromě požádal, abychom neuváděli nějakou skutečnost, a to že jeden jeho předek měl otroky. Nikdo se nikdy nepokusil cenzurovat naše poznatky. Jde o megahvězdu, co máme dělat?" napsal ředitel firmy Sony Pictures Michael Lynton svému příteli, profesoru z Harvardské univerzity Henrymu Gatesovi.

Profesor doporučil, aby autoři pořadu Finding Your Roots (Hledání vašich kořenů) zmínku o otrokářském předkovi vypustili. Lynton v reakci na přítelovo doporučení vyjádřil obavu, že to může zpochybnit integritu jeho společnosti. V díle věnovaném Benu Affleckovi se podle AP ale informace o rozporuplném předkovi nakonec neobjevila.

Americká televizní stanice PBS reagovala na zveřejnění informace tvrzením, že se autoři rozhodli vypustit zmínku o otrocích nezávisle na nějakém vnějším tlaku, jen s cílem mít v pořadu co nejvíc nejzajímavějších příběhů. Poukázala na to, že Affleck je například spoluzakladatelem nevládní organizace Eastern Congo Initiative na pomoc Afričanům.

Informace získané hackerským útokem na Sony již vyvolaly rozpaky i kolem dalších osobností. Například podle získané elektronické pošty jeden režisér popisuje filmovou hvězdu Angelinu Jolie jako "rozmazlenou holku s minimálním talentem". Objevily se v ní také rasistické komentáře vůči americkému prezidentovi Baracku Obamovi.