Robert Downey junior

Robert Downey junior Zdroj: Profimedia

Robert Downey junior
Robert Downey junior
Robert Downey junior
Robert Downey junior
4
Fotogalerie

Herec Robert Downey junior slaví 50. narozeniny. Jaký je jeden z nejúspěšnějších herců současnosti

Americký herec Robert Downey junior, který dnes slaví padesátiny, zdědil po rodičích nejen velký talent, ale bohužel i sklony k sebedestruktivnímu chování. Jeden z nejnadanějších filmových herců své generace zazářil už v roce 1992 v titulní roli snímku Chaplin, za nějž si vysloužil nominaci na Oscara. Ve stejné době ale začaly plnit stránky bulvárů popisy jeho alkoholových a drogových eskapád, kvůli kterým si málem zabouchl dveře do Hollywoodu.

S drogami se přitom Downey junior setkával už od mládí. Jeho stejnojmenný otec, filmový režisér, ho nechal už v šesti letech zkusit marihuanu a pozdější společné užívání drog označil junior za "jediný způsob, jak byl (otec) schopen vyjádřit lásku". Značnou část 90. let strávil herec ve vězení nebo v léčebnách. Slibně našlápnutá kariéra ale měla na mále. Za jeden z krátkých "návratů" v roli právníka Larryho Paula v seriálu Ally McBealová stačil nicméně Downey junior získat Zlatý glóbus.

Comeback ale přišel až poté, co se dokázal drog definitivně zbavit. Návrat začal "čistý" Downey Gothikou (2003) a skutečnou megastar se opět stal díky ztvárnění komiksového hrdiny Iron Mana (od 2008) a Sherlocka Holmese (2009 a 2011). Downey je také solidní muzikant, podílel se na hudbě k několika filmům a vydal i desku. Dvakrát ženatý herec má tři děti, u nejstaršího syna India se ale loni projevilo to, čemu Downey říká "genetický sklon k závislosti", a musel žehlit jeho potíže s kokainem.