Ralph Fiennes

Ralph Fiennes Zdroj: Profimedia.cz

Ralph Fiennes exkluzivně pro Reflex: Víte, jak správně číst moje jméno?

„Rejf, prosím, jmenuji se Rejf, ne Ralf.“ Jestli se jako my někdy potkáte s Ralphem Fiennesem, hercem, kterého ženy zbožňují od Anglického pacienta (a mužům přestal vadit, když z něj udělali zlouna Voldemorta), tohle bude věta, již vám řekne jako první.

„Lidi si myslí, že jsem afektovaný, když trvám na takové ,prkotině‘, jako je správná výslovnost mého jména, ale mě už jen prostě nebaví neustále všechny opravovat. Jeden čas jsem se chtěl dokonce přejmenovat, abych měl klid. Bohužel už bylo pozdě,“ říká Fiennes.

Ralph prý bylo jméno jeho nevlastního prapradědečka, a protože Fiennes pochází ze ctihodného šlechtického rodu (vzdáleně je spřízněn dokonce s královským), snaží se nezpronevěřovat rodovým tradicím. Jedním dechem ale dodává, že mu z tohoto pohledu rodiče situaci nikterak neulehčili. Ostatně své si užije i s příjmením Fiennes — málokoho prý napadne, že by se mohlo číst jinak než „fajns“. (a čte - alespoň to tvrdil na festivalu v Berlíně).

„Fínz“ aktuálně září v novince Wese Andersona Grandhotel Budapešť, tradičně rozkošnické hříčce s nenápadně, ale působivě podaným společenským vzkazem. Hraje v ní správce chátrajícího hotelu ve fiktivní středoevropské zemi Zubrowka a je neodolatelný nejen pro desítky jeho návštěvnic, ale i pro nás diváky.

Když svou postavu popisuje, neubrání se srovnání s vlastním životem: „Pan Gustav coby hoteliér žije obklopen lidmi, ale chybí mu intimita, obyčejná lidská blízkost. Když mu skončí práce, vyjede výtahem do svého malého pokojíčku a tam je úplně sám. No a já jsem taky zjistil, že kolem sebe můžete mít stovky lidí, a přitom se cítit osaměle,“ svěřil se v rozhovoru, který vychází v aktuálním Reflexu.

Kromě Grandhotelu se v něm vrací mimo jiné k Schindlerovu seznamu, kvůli němuž si jej lidé dodnes pletou s kolegou Liamem Neesonem. „Aspoň vidíte, jak je sláva relativní pojem,“ směje se.

Obálka 10/2014Obálka 10/2014|ArchívExkluzivní rozhovor s Ralphem Fiennesem najdet v dnešním tištěném Reflexu.