Daniel Landa

Daniel Landa Zdroj: Roman Černý

Landa pustil kouzelníka Žita k vodě, ale rozumět mu není v podstatě pořád nic

Číst si rozhovor se zpěvákem, skladatelem, hercem, automobilovým závodníkem, boxerem a potápěčem Danielem Landou, je jako jezdit na horské dráze. Co chce Landa dál dělat, co si skutečně myslí, není pochopitelné ani z jeho posledního interview, které otiskla sobotní MF Dnes. Zůstal mu jen mesiášský komplex, kterým pořád trpí.

Landa se například nesmyslně srovnání s Bonem ze skupiny U2: „Najednou končíte jako Bono, cítíte ohromnou zodpovědnost za vývoj všeho a snažíte se v rámci svých možností i nemožností o nějakou změnu.“ Zatímco Bono je skutečně planetární celebritou, která se snaží ovlivňovat i některé světové politiky, tak Landa neovlivňuje vůbec nic, kromě svých příznivců. Nemá žádnou zodpovědnost za „vývoj všeho“, jen sám za sebe.

Převtělení za kouzelníka Žita už dnes považuje za „mediální sebevraždu“, protože nikdo nepochopil, co tím myslel. A není to dál jasné. Žito chtěl prý nějaké zásadní změny ve společnosti, ale nepodařilo se a Landa tuto svoji podivnou podobu opouští. I když v ní bude prý na Facebooku určitým způsobem pokračovat.

Vyvrací také tvrzení, že je „agresor a nácek“. K rasistickým skladbám své někdejší skupiny Orlík říká, že by si je „stačilo dobře poslechnout“, aby každý viděl, že to bylo zcela jinak. Jen o kousek dál ale v rozhovoru přiznává, že „určitá část tvorby Orlíku se dá z dnešního pohledu označit za průšvih“ a že dnes hraje z někdejší tvorby jen to „nezávadné“. Takže nic se nedělo, máme jen dobře poslouchat a něco bylo závadné?

Landa se také neustále zaplétá v tom, zda používá „hypnózu“ na své posluchače na koncertech, jak „čaruje“ a současně „nečaruje“, že nedokázal své záměry „dovysvětlit“, a tak dále a tak dále.

Jediné, co bylo z celého rozhovoru v MF Dnes od Daniela Landy pochopitelné, je snaha upoutat na sebe opět pozornost, protože chce letos uspořádat koncert pro sto tisíc diváků a to není jednoduché. S kouzelníkem Žitem to prostě nevyšlo, národ je zřejmě hloupý a nechápe umělce v jeho komplexní velikosti. Problém bude ale v něčem jiném, že většina národa naopak pochopila…