Bití místo tance

Konflikt na CzechTeku zrežírovala policie. Vše navíc nasvědčuje tomu, že tak učinila na přímou politickou objednávku podpořenou premiérem Jiřím Paroubkem. Cíl objednávky byl splněn: Mladí lidé, kteří se chtěli bavit na legálně pronajatém pozemku, byli rozehnáni a do krve zmláceni policií. Přitom scénář konfliktu byl prakticky stejný jako 17. listopadu 1989.

 


Když před půlnocí sobotního večera, kdy rozehnali CzechTek, přišel ke mně domů, měl na hlavě změť krvavých fáčů. Obvazy po prvním ošetření na místě se cestou do Prahy smekaly, tak to vypadalo spíš jako zkrvavený turban. "Co s tím máš?" "To je od tonfy. Dostal jsem to do hlavy od těžkooděnce, z boku. Nenapadal jsem ho. Zavázali mi to na místě zdravotníci, jsem jeden z tý stovky anonymních ošetřenejch. Potřebuje to zašít, ale já nemůžu jít k doktorovi, já jsem to, čemu říkají ,organizátor', a okamžitě by mě sbalili, kdybych ukázal občanku! A takovejch zraněnejch, co se bojej jít k doktorovi, jsou desítky," vysvětloval mi, zatimco jsem se hrabal v šuplíku.
Hledal jsem nůžky a pinzety, kořalku na dezinfekci okolí rány jsem měl taky. Připadal jsem si jako kdesi v Ulsteru - přinesou postřeleného člena IRA a jakýsi diletant mu v ponurém sklepě pinzetou vyndává střelu ze svalu. Ošetřoval jsem organizátora zločinu tance na louce a nebyl to film.

POPIS JEDNOHO BITÍ



"Já jsem panu ministrovi vnitra řekl, aby postupoval v tomto směru co nejrázněji. Pokud si tam budou lehat dál na dálnici, mají je naložit do autobusu, poslat je na hranice a dostat z republiky," zněla podle zpravodaje ČTK politická objednávka premiéra Paroubka pronesená v pátek, kdy CzechTek začínal. Rozhodnutí však už bylo v době výroku realizováno. Kdo je učinil, nevím - Paroubek ale zákrok plně legitimizoval.
CzechTek nemá žádné organizátory, maximálně "koordinátory" -anebo spíš ty, kteří přijedou první a ostatní se pak sjedou na příslušnou louku za nimi. Muž, jehož jsem ošetřoval, byl jedním z "koordinátorů" a také jedním z "prvních". Byl v jednom z asi třiceti aut, která na CzechTek projela ještě před tím, než policie uzavřela silnici.

Rozstřihl jsem obvaz. Jsem zvyklý na leccos, ale aby chyběl kus kůže na čele a mezi zhmožděnou a potrhanou bílou podkožní vrstvou ještě běleji prosvítala lebeční kost, to bylo na chvíli dost i na mě. Jak "organizátor" viděl, že se mi dělá šoufl, udělalo se blbě i jemu, ale zvítězili jsme a nepozvracel se nikdo. Ale do zrcadla se na tu díru ve své hlavě podívat nechtěl.
Plně jsem se soustředil na dezinfekci okolí rány, převaz, neměl jsem nic na sešití ani stažení, tak jsem mu důrazně, abych měl čisté svědomí, doporučil šití u lékaře. Ať jim řekne, že spadl ožralej ze schodů cestou ze schůze sociální demokracie - to pozornost policie nevyvolá.

JAK VYROBIT MASAKR



Scénář bití na CzechTeku byl stejný jako scénář 17. listopadu. Policie vytvořila na sjezdu z dálnice umělou překážku, stejně jako uzavřela kordónem cestu demonstraci na Národní třídě. Zadržela dav bez možnosti úniku a pak přítomnost tohoto davu prohlásila za důvod k násilnému zákroku.
"O půlnoci ze čtvrtka na pátek se prvních pár aut shromáždilo na meetpointu u Plzně. Vyrazili jsme -malá kolona. U sjezdu z dálnice ty úplně první auta projely - pak jedné dodávce v kopci za T křižovatkou pod sjezdem z dálnice došel benzín a nevyjela kopec. To silnici ucpalo a policie dostala možnost sjezd zablokovat, protože se zastavil celej konvoj. Postavili napříč přes sjezd z dálnice dvě policejní auta. Přestože i v momentě, kdy tam stála ta dodávka, bylo možný projet na T křižovatce pod sjezdem doprava, na druhou stranu, kam potřebovala spousta místních. Takhle úplně zbytečně uvízli v ,naší' koloně. Dodávku jsme odstranili asi za půl hodiny. Ale policie nechala sjezd z dálnice zablokovaný dál. Jak přijížděla další a další auta, tak se vytvořila na dálnici několikakilometrová fronta. Ale jen a jen proto, že policajti silnici u sjezdu zablokovali. Naše auta nic nezacpala."
Celá akce měla jednoduchý scénář - jak z učebnice vyvolávání nepokojů. Přitom nebyl právní důvod bránit komukoliv projet po veřejné komunikaci na pronajatý soukromý pozemek. Technaři měli platnou smlouvu s majitelem. Přesto policie technařskou kolonu na dálnici skutečně rozehnala.

PODLE ZÁKONA?



Právní důvod blokování vjezdu na pozemek mi není jasný. To, jak se jej policie pokoušela v průběhu CzechTeku vykonstruovat, je zajímavý příběh o dezinformacích, porušování ústavních práv a hledání záminek k policejnímu násilí. Vycházím z otevřených zdrojů:
V pátek v 8.02 novinky.cz zveřejňují prohlášení tachovského policejní ředitele Jaromíra Knížete z místa -majitel pozemků souhlas s akcí odvolal. Jde o policejní dezinformaci (dále jen PD).
V 11.20 idnes uvádí informaci: policie tvrdí účastníkům, že majitel louky odvolal souhlas s technoparty. (PD)
15.01 publikuje idnes výrok paní paní Blanky Kosinové, mluvčí policejního prezídia: "Účastníci technoparty nemají, jak se na pozemek dostat. Nevede k němu veřejně přístupná cesta a oni by zdevastovali louky sousedů."
Ve skutečnosti tam cesta je, jen se policisté s technaři dohadovali, jestli po ní mohou, nebo nemohou projet. Ale i v případě, že by existoval reálný důvod, proč tudy jet nesměli, je pošlapaná tráva na okolních loukách dost chabý důvod k tak grandióznímu zásahu. To je na trestní oznámení, ne na rozhánění lidí bitím. Takový postup při podobném prohřešku nevolí policie, ani pokud jde o obdivovatele Adolfa Hitlera.

Technokomunita na prohlášení paní Kosinové, které alespoň nebylo na rozdíl od ostatních policejních zdrojů vyloženou lží, okamžitě reagovala na webu právním rozborem -cituji: "Příjezdová cesta od dálničního sjezdu Exit 136 Mlýnec k pozemkům, na které nám dal jejich majitel souhlas ke vstupu a pobytu, patří stejnému majiteli, jenž pozemky, na kterých by se CzechTek měl konat, zapůjčil. Navíc přístupové cesty jsou veřejným prostranstvím ve smyslu § 34 zákona o obcích, kde se říká, že taková místa jsou ,přístupná všem bez ohledu na vlastnická práva k nim'."
Dezinformační kampaň policie ale pokračovala:
V 15.13 idnes uvádí: Policie trvá na tom, že majitel souhlas odvolal, protože má přijet víc lidí, než čekal. (PD)
V 17.10 novinky.cz citují šéfa tachovské policie Jaromíra Knížete -majitel policii výslovně řekl, že si na své louce technoparty nepřeje. (PD)
Ještě ve 22.08 novinky citují ministra vnitra Bublana. Ministr tvrdí, že majitel pronajal louku na oslavu narozenin pro padesát lidí. Když se ale dozvěděl, o co jde, přestal s tím prý souhlasit. Toto není dezinformace policejní, ale ministerská.
Obě policejní mluvčí - jak paní Kosinová, tak mluvčí ze západních Čech, s níž mě paní Kosinová propojila - se v sobotu večer od dezinformací rozšířených z policejních zdrojů výslovně distancovaly. Od nich to prý nešlo.
Resumé? Policie i ministr vnitra opakovaně dezinformovali ve snaze právně podložit a před veřejností ospravedlnit s protiústavností hraničící policejní násilí proti CzechTeku. A že je válka o CzechTek mediálně-politickým testem pánů Paroubka a Bublana, kolik nesvobody občané přijmou, chápe nejspíš každý.

SOBOTA



V sobotu 30. 7. už mluvčí západočeské policie Jolana Číhová novinkám po pravdě říká, že technaři spáchali trestný čin poškozování cizí věci, neb poničili sousední louky. Navíc majitelé sousedních pozemků podali několik trestních oznámení, že došlo k poškození jejich pozemků. A tudíž existuje skutečný, nevyfabulovaný a ne tak chatrný právní podklad k policejní akci. Hurá, jdem ty feťáky zmlátit!
"Organizátor" vysvětluje: "Jasně že tam vznikly škody, rozjezděný lesní cesty, pošlapaná tráva - to jak se tam lidi přes noc dostávali načerno, když byla zavřená cesta. Ty škody doslova zařídila policie, protože kdo se na louku, co jsme měli pronajatou, chtěl dostat, prostě musel jít někudy, kudy neměl. Cestu blokovali."
Kolem páté odpolední začíná zásah. Opakuje se ve vlnách, nejbrutálnější je ten kolem půl osmé večer. Desítky policistů nemají služební čísla. Přímé oběti uvádějí, že snad dvacet procent zasahujících si násilí doslova vychutnává - někdy dokonce policisté chrání či schovávají demonstranty před rozběsněnými kolegy. Stovka ošetřených, desítky raněných na obou stranách, desítky technařů "ošetřených" jako ten, co jsem mu přelepoval čelo. Odjel hned po nejtvrdším zásahu, hlavu mu rozbili někdy před osmou. Další lidi bili ještě před půlnocí.

DEMONSTRACE



Druhý den jsem byl na CzechTeku na Letné před ministerstvem vnitra. Tedy - nebyl to CzechTek, ale protestní demonstrace proti jeho rozehnání. Asi o tisícovku více účastníků (zhruba pět tisíc), než měl CzechTek sám. Vládě a policii se to fakt povedlo. Je hanbou politiků, že přijít tam stálo za to jedinému - panu Svatopluku Karáskovi.
Je potřeba resumé? Co s vládou, která za naše vlastní peníze nechá bezdůvodně mlátit lidi, a ještě to hloupě obhajuje. Jaké je řešení:
Parlamentní vyšetřovací komisi událostí CzechTeku! A předčasné volby!
Má kvůli krveprolití na CzechTeku podat vláda demisi?


 

Diskuse na téma:


Má kvůli krveprolití na CzechTeku podat vláda demisi?