Vyhněte se nemilému překvapení při policejní kontrole, otestujte se alkulačkou.

Vyhněte se nemilému překvapení při policejní kontrole, otestujte se alkulačkou. Zdroj: profimedia.cz

Alkulačka napoví, zda už můžete řídit. Alkohol za volantem zásadně narušuje koordinaci a koncentraci

Alkohol za volantem patří mezi velká rizika řízení. Ideálem je samozřejmě nic neřešit, respektive před řízením alkohol nepít, v praxi ale téměř každý z nás už někdy přemýšlel, zda už za volant může, ať už po vydatném nedělením obědu zapitém plzeňskou dvanáctkou nebo druhý den dopoledne po náročném večírku. Proto je tu alkulačka Auto.cz, která s tímto dilematem pomůže. A když už na policejní kontrolu dojde, víte, jak dechová zkouška probíhá? A jaké sankce vám za řízení v opilosti hrozí?

Pokud po večírkovém opojení řešíte, zda už můžete usednout za volant a nemáte po ruce zrovna alkoholtester, řešením je online alkulačka, kterou najdete i na stránkách Auto.cz. Její použití je jednoduché, do kalkulačky alkoholu zadáte vaše pohlaví, čas, kdy jste začali pít, a vaši hmotnost. A následně už vyplňujete počet alkoholických nápojů, které jste za danou hodinu vypili.

Výsledkem údajů zadaných do alkulačky je graf, z něhož zjistíte přibližnou dobu odbourávání vypitého alkoholu. Pozor ale, stále jde jen o orientační údaj. Rychlost odbourávání alkoholu závisí na řadě dalších faktorů, které do takového grafu nelze obsáhnout. Pokud chcete mít stoprocentní jistotu, že už jste „čistí,“ nezbývá než změřit alkohol z krve nebo použít nějaký dražší přístroj. I levnější alkoholtestery jsou orientační, s odchylkou klidně 15 %, navíc je nelze kalibrovat, a tak při vdechnutí většího množství alkoholu se mohou zničit. 

Vliv alkoholu na člověka je sice velice individuální záležitost, každý reaguje na požití alkoholu jinak, liší se také reakce na množství alkoholu, obecně se však dá říci, že alkohol má negativní vliv na řízení. A to už v malém množství.

Podle odborníků už 0,2 promile alkoholu v krvi znamená, že řidič ztrácí koncentraci, méně zvládá rychle sledovat pohybující se cíl a je méně schopný zvládat dvě věci najednou. S rostoucím množstvím alkoholu v krvi dále klesá koordinace a koncentrace. Při jednom promile v krvi už řidič přestává zvládat udržovat automobil v jízdním pruhu a později brzdí. Právě s odkazem na to se dá do uričté míry rozpoznat opilý řidič za volantem – kličkuje ze strany na stranu, v zatáčkách dělá velké oblouky, případně riskantně manévruje. Obecně se také dá říci, že s alkoholem v krvi má řidič vyšší tendenci riskovat, zvyšuje se mu sebedůvěra v jeho schopnosti a hůře odhaduje vzdálenost.

Samotnou alkulačku i informace o tom, jak probíhá dechová zkouška a jaké tresty hrozí, najdete v článku na Auto.cz >>>