Jak se žije nadšenci do Porsche

Jak se žije nadšenci do Porsche Zdroj: Svět motorů/Jiří Pekárek

Jak se žije nadšenci do Porsche
K šedesátým narozeninám si nadělil Svatopluk odvážný dárek. Na levou paži si nechal vytetovat logo Porsche.
Jak se žije nadšenci do Porsche
Jak se žije nadšenci do Porsche
Jak se žije nadšenci do Porsche
5
Fotogalerie

Sběratel modelů Porsche z Brna změnil svůj panelákový byt na výstavní síň

Život dvaašedesátiletého Svatopluka Janků se dá lakonicky shrnout do tří slov: Auta. Sběratelství. Porsche. Svědčí o tom již předsíň jeho panelákového bytu v Brně, který redaktoři Světa motorů navštívili. Do ní Svatopluk zakomponoval první vitrínu s modely autíček ve velikosti 1:18. „Auta a motory všeobecně mě přitahovaly odmalička. K tomu se ještě přidala chuť něco sbírat,“ poznamenává Janků s tím, že zážeh lásky k modýlkům spadá do roku 1964.

Tehdy jeho strýc ze socialistického Československa vycestoval na Západ do Holandska a přivezl mu zmenšeninu vozu Lincoln Continental. „Ten už ale nikde nehledejte. Prodal jsem ho jako drtivou většinu angličáků v měřítku jedna ku čtyřiadvaceti, které jsem pečlivě sbíral od konce sedmdesátých let,“ pokračuje vyučený automechanik.

Aktuálně čítá Svatoplukova sbírka 1008 autíček a stejný počet krabic, jež mají útočiště především v jeho obývacím pokoji. „Přiznám se,“ spouští tišším hlasem Janků, „že tady mám rovněž řadu Ferrari, Lamborghini, bavoráků a ostatních značek.“ Vzápětí ovšem – pravděpodobně pro svůj klid v duši – dodává, že Porsche s 310 modely vítězí. Přesných dat a letopočtů vůbec sype vášnivý cyklista spoustu. „Já jsem byrokrat a perfekcionista. K té paměti mi pomáhá speciální databáze v PC. V ní se dočtu, kdy jsem zmenšeninu koupil, kde a za kolik. Potom taky rok výroby a číslo dané série,“ popisuje Janků. Nám bylo hned jasné, že stůl s počítačem nemá ve své síni slávy bezdůvodně.

Zaskleným skříním dominují vesměs nižší sportovní modely. „Miluji jejich tvary a křivky. Důvod je ale též pragmatický. Na SUV a větší auta ve vitrínách jednoduše nezbývá prostor,“ komentuje šedesátník z jihomoravské metropole s tím, že i tak musel dát tajně pár prázdných škatulí do ložnice. A které kousky se mu zaryly do srdce nejvíc? „Orientuji se na vozidla z čtyřiadvacetihodinového závodu Le Mans. Ta současně patří mezi má nejoblíbenější,“ zdůrazňuje Janků, zatímco si nasazuje bílé rukavičky, aby vyndal nejváženější kvartet. Loajálně sahá po značce Porsche. „Za nejmilovanější platí model 935/78 Moby Dick Martini. Dost mu sekunduje i tohle takzvané Růžové prase – Porsche 911 (991),“ zamýšlí se nahlas bodře naladěný Moravan, jenž si do připojištění domácnosti nechal zahrnout i svá autíčka.

Více se dočtete v článku na Auto.cz >>>