Velorex

Velorex Zdroj: craigslist.org

Velorex
Velorex
Velorex
Velorexy v Národním technickém muzeu.
Velorexy v Národním technickém muzeu.
7
Fotogalerie

Velorex je v USA vzácné zboží: I za nepojízdný kousek zaplatíte přes 170 tisíc korun

Zatímco na evropských bazarech působí pozdvižení velké americké stroje s motory V8, v USA na sebe strhává pozornost prodej legendárního českého „hadráku“ Velorexu. Na druhé straně oceánu se pohybuje zhruba jen tucet exemplářů Velorexu 16/350, což z něj dělá skutečnou raritu. Prodejní cena 7500 dolarů, což je zhruba 173 tisíc korun, za kterou je v současnosti jeden vůz nabízen, je tak prý více než férová. Ostatně není to tak dávno, co se v USA prodal slušně vypadající (nikoliv perfektní) Velorex 16/350 za cenu okolo 426 tisíc korun.

Americký web Barn Finds, který se specializuje na vyhledávání vzácných automobilů na amerických inzertních serverech, nedávno upozornil na raritu, která se v zámoří příliš často nevidí. Na inzertním webu Craig’s list, který patří k nejpopulárnějším v USA, se totiž objevil Velorex 16/350 z roku 1969. A není divu, že vzbudil patřičné pozdvižení. Jak ostatně uvádí Adam Clarke v úvodu svého textu na Barn Finds: „Najít klasický automobil s vinylovou střechou, to není nic výjimečného. Najít ale klasický automobil, který má všechny panely karoserie z vinylu, to už je něco jiného.“

Inzerovaný Velorex přitom zřejmě nebyl jen výstavním kouskem. Podle prodávajícího, který v inzerátu překřtil Česko na „Check republic,“ je vůz dokonce registrovaný ve státě New Jersey. A i když na žádné z fotek nevidíme značky, jeho stav by celkem odpovídal občasnému využívání.

Více se dočtete v článku na Auto.cz >>>