Kniha o Ferrari je dražší než běžná auta - ilustrační snímek.

Kniha o Ferrari je dražší než běžná auta - ilustrační snímek. Zdroj: profimedia.cz

Kniha o Ferrari, která stojí víc než auto. Impozantní průřez historií automobilky se nadšencům prodraží

Na severu Itálie v městě jménem Maranello se skrývá poklad zvaný Ferrari. Kromě muzea Enza Ferrariho, zakladatele proslulé italské automobilové značky, se zde vozy dají také koupit, objednat, prohlédnout i vyzkoušet. Exkluzivita této značky se nevyznačuje jen kvalitou a tradicí, ale také cenou, která je mimo dosah většiny z nás. Stejně tak jako unikátní kniha, která nyní o historii této italské legendy vznikla.

A stejně tak jako auto od Ferrariho, i kniha, která přibližuje historii značky, je výjimečná. Byla vydána přesně v 1947 kopiích a číslo není náhodné, nýbrž symbolické – značka byla založena v roce 1947 v Maranellu. Cena je stejně vesmírná a nedostižná, jako auta této značky – 30 tisíc dolarů, v přepočtu tedy zhruba 675 tisíc korun.

Pro těch nemnoho šťastných, kteří si knihu koupí, je připraveno mnoho zajímavého. Například obal knihy není jen tak ledajaký, ale má tvar dvanáctiválcového motoru, ne nepodobnému těm, která jsou k vidění ve zmíněném muzeu. Jakkoli jde „jen“ o na první pohled neviditelnou součástku vozu, pohled na tyto blyštivé tepny vozů Ferrari budí údiv již na pouhých fotografiích designové knihy.

Každá kopie knihy plné historických fotografií strojů i jejich tvůrců a závodníků je podepsaná Pierem Ferrarim, posledním žijícím synem zakladatele Enza Ferrariho. Nechybí ani podpis Johna Elkanna, současného šéfa úspěšné značky. Kniha bude ke koupi letos v říjnu.