ilustrační fotka

ilustrační fotka Zdroj: ČTK

Alkoholoví přeborníci za volantem: Šel jsem si odpočinout do auta, ujel mi traktor a 6,2 promile v krvi

Když se opijete, musíte počítat s kocovinou. Když se opijete a sednete za volant, musíte počítat s mnohem horšími následky. Teď o Velikonocích bude zdrátovaných řidičů víc než obvykle. Když jsou jako motyka, dokážou ve vozidle a s vozidlem dělat pozoruhodné věci. Pojišťovny by mohly vyprávět.

Rekordmanem v České pojišťovně je řidič z Brněnska. „Tento nejprve způsobil dopravní nehodu, při které měl v krvi 6,2 ‰ alkoholu. Rok po incidentu opravoval na svém dvoře traktor. Ten se samovolně rozjel a spadl do požární nádrže. Úplně ji zničil a z traktoru se vylily veškeré provozní kapaliny. Za škodu zaplatila pojišťovna několik set tisíc korun. Viníkovi tentokrát policisté naměřili „pouze“ 4,9 ‰,“ popisuje Ivana Buriánková z ČP. Statisíce pak pojišťovna samozřejmě vymáhala po viníkovi zpátky.

Alkokalkulačka alkoholu: Kdy můžu řídit >>>

Pod vlivem a bez řidičáku

O tom, že řidič se z ničeho nic ocitne před dluhem v řádu desítek až stovek tisíc, dobře ví i řidič z Olomoucka. Věděl dopředu, že bude v rámci akce „zabíjení beranů“ konzumovat alkohol, přesto použil bez svolení a vědomí majitelky automobil a způsobil s ním těžkou dopravní kolizi.

Po vypití několika piv a panáků slivovice nasedl do vozu a společně s podnapilým spolujezdcem po několika kilometrech v plné rychlosti narazil do stromu. Náraz automobil odmrštil do pole, přičemž z něho vypadl nepřipoutaný spolujezdec. Utrpěl těžká zranění a měl natřikrát zlomenou páteř.

Jak probíhá dechová zkouška? Jaké tresty hrozí? A k čemu slouží alkulačka? >>>

Šel si odpočinout

Policisté pak řidiči naměřili v dechu více než 4,6 promile alkoholu, což je samozřejmě neslučitelné s bezpečným ovládáním vozidla. Vzápětí vyšlo najevo, že muž byl již dříve odsouzen pro trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky k zákazu řízení na dobu tří let.

On sám celou situaci popřel. V určitý okamžik prý cítil, „že už má dost“, proto si šel odpočinout do vozidla. Na jaké místo si sedl či lehl, neví, co poté dělal, si nepamatuje. Pouze si vybavuje okamžik, kdy byl vytahován z nabouraného auta a dále na pobyt v nemocnici.