Video placeholde

Formule E dobývají svět: Chtěli byste tenhle závod i v Praze?

Řím, Paříž, Londýn, Hongkong, New York, São Paulo, Marrákéš, to je jen několik měst, která se rozhodla organizovat závody formule E, díky nimž postupně – od roku 2014 – získává formulový sport nový fenomén. Proti klasickým monopostům se spalovacími motory elektroformule kolem tribun potichu prosviští, a především na rozdíl od proslulých F1 se neodehrávají na hypermoderních okruzích, nýbrž na tratích, které jsou stavěny v centrech světových metropolí.

Ač formule E nesázejí na absolutní výkon, záhy po svém založení se staly nejrychleji se rozvíjejícím závodním odvětvím automobilismu na celém světě. Jedna automobilka za druhou oznamuje, že se seriálu hodlá účastnit nejen už prostřednictvím podpory soukromých týmů, ale s vlastními továrními celky.

Za volanty hypermoderních aut zasedají špičkoví závodníci věhlasných jmen s větší či menší zkušeností z formulí 1. Stejně tak svůj zájem projevují i velké světové metropole. Dalším městem, jež se chce přidat k místům, kde se formule E jezdí, bude možná i Praha.

Výkonný ředitel Autoklubu České republiky Adam Eliáš říká: „Dnešní automobilový sport má několik obrovsky atraktivních odvětví, ale paradoxně hodně z nich funguje jen v zámoří, proto se nedají přenést do Evropy. Typickým příkladem jsou závody NASCAR v Severní Americe nebo Supercars v Austrálii, to proto, že tamní trh je úplně rozdílný, a automobilky tudíž mají na různých teritoriích různé priority."

„Když jsme se poohlédli po vhodných závodech, jež bychom do České republiky mohli přinést, vyšly nám z toho jednoznačně formule E, nejen zásahem publika, přitažlivostí závodění, ale i kulturou, která je s nimi spojena. Během velice krátké doby se staly druhými nejatraktivnějšími formulovými závody hned po formuli 1. Další pro nás výhodnou podmínkou je, že se musí odehrávat v centru měst. A Praha je městem měst," dodává velký propagátor tohoto automobilového sportu.

 

Jak by takový závod v Praze vypadal se můžete podívat na videu v úvodu článku. Počítačová hra Forza Motorsport 6 průjezd známýní pražskými lokalitami nabízí. Dlužno ovšem dodat, že naše hlavní město je ve hře vykresleno poněkud odlišně od reality a na místech kudy trať vede, by závodní vozy projely těžko.

Více se o formuli E dočtete v novém speciálu Reflexu Auta blízké budoucnosti, který je právě v těchto dnech k dostání v trafikách.

Reflex Speciál: Auta blízké budoucnosti.Reflex Speciál: Auta blízké budoucnosti.|Archív