Toyota

Toyota Zdroj: Toyota

Toyota chce urychlit revoluci: Převedla 5600 patentů na vodíkové auto do veřejného vlastnictví

Podle společnosti Toyota jsou automobily na vodík budoucností osobní dopravy. Pro urychlení skutečně masové výroby použitelného vodíkového auta teď firma převedla svých 5600 patentů do veřejného vlastnictví. Použít je tedy může úplně kdokoliv, klidně i vy. Informoval o tom web geekwire.com.

“Tím, že se vzdáme vlastnictví těchto patentů, urychlíme metabolismus výzkumu a auto na vodík se stane skutečností dříve, než kdybychom patenty drželi. Věříme, že tento krok způsobí revoluci v automobilovém průmyslu,“ řekl na tiskové konferenci viceprezident Toyoty Bob Carter.

Toyotu podpořil i teoretický fyzik a populární japonský spisovatel Mičio Kaku, který se podělil o svou představu společnosti, kde většina energie pochází z vodíku: “Vodíkové auto změní svět. Jiné budou naše osobní životy, politika i zdroje energie. V současnosti naší společnost nejvíce pohání uhlí, uran, plyn a ropa, které ale znečišťují planetu. V budoucnosti tyto zdroje nahradí vodík, který znečišťuje životní prostředí pouze zanedbatelně. Vodík by nám pomohl pomoci i v boji s globálním oteplováním,“ řekl Kaku.

Toyota Mirai, první auto poháněné vodíkem, se začne se prodávat v Kalifornii na konci roku a bude stát 57 500 dolarů.  Vůz se vyznačuje nulovými emisemi. Dojezd bude mít 480 km a z nuly na rychlost 100 kilometrů zrychlí za 9 vteřin. Výhodou například proti elektrickým autům je, že nádrž auta se naplní za pouhých 3 až 5 minut. Elektrickým autům to trvá několik hodin. Největší nevýhodou nové Toyoty je ale chybící infrastruktura – na běžné benzínce vodík prostě nenatankujete.