Škoda Garde

Škoda Garde Zdroj: X-Tomi Design

Škoda Garde: Legendární jméno se možná vrátí

Škoda 743 alias Garde se v letech 1981 až 1984 vyrobila v celkem 11 179 exemplářích. Po 35 letech se zřejmě dočká nástupce postaveného na bázi konceptu Vision C.

Škoda 110 R Coupé, to byla ve své době ikona, kterou chtěl vlastnit každý kluk s čerstvým řidičákem. Přestala se vyrábět v roce 1980, přičemž vzniklo celkem 44 634 exemplářů. Automobilka okamžitě přispěchala s náhradou v podobě typu 743 Garde, který se do roku 1984 montoval v tehdejším AZNP Kvasiny. Vůz na bázi sedanu Škoda 120 LS (kódové označení 742) měl čelní sklo více skloněné a snížená střecha plynule přecházela do zkosené zádi. Samozřejmostí byla absence zadního páru dveří.

Po přibližně 35 letech možná dojde k znovuoživení slavného jména Garde. Automobilka totiž již v Ženevě předvedla studii Vision C, o němž představitelé značky rezolutně tvrdili, že se nikdy vyrábět nebude. Jenže když tenhle koncept předvedla v Číně na autosalonu, místní boháči se v něm zhlédli. A protože Čína nabízí obrovský tržní potenciál, rázem ze Škodovky začíná zaznívat, že by se koncept čtyřdveřového kupé možná v sériové podobě objevit mohl.

Jediné, co jsme zatím v tomto směru viděli, je Kabaňova studie Vision C představená na březnovém autosalonu v Ženevě. Ani ne po čtvrt roce vám všem přinášíme další možnou podobu, jak by daný vůz mohl vypadat. Jedná se o velmi povedený render maďarského designéra, který publikuje svoje výtvory pod nickem X-Tomi Design.

Jeho nejnovější dílo nazvané Škoda Garde vypadá od pohledu náramně dobře. Žádné větší zásahy do tvarů karoserie se nekonaly, trojúhelníkové světlomety ale nahradily méně kontroverzní lichoběžníky a poněkud civilněji působí také mlhovky. Na dveřích přibyly vnější kliky. Podle nás by takhle vyfešákované Garde mohlo vyjet na silnice klidně zítra...

Více o daném voze se dozvíte na webu auto.cz.