Jeden z „jedlých betlémů“ vystavených v Muzeu Karlova mostu. Tenhle je zhotovený z vepřového sádla.

Jeden z „jedlých betlémů“ vystavených v Muzeu Karlova mostu. Tenhle je zhotovený z vepřového sádla. Zdroj: ČTK

Snědl jsem Betlém

Jsou Vánoce, měli bychom být trochu benevolentnější, velkorysejší a přiznat si, že na naší planetě je při troše dobré vůle spousta skvělých věcí k snědku. Nechci se rouhat, ale i klasické jesličky nebo, jak též říkáme, betlém potěší nejen naše oči, myšlenky, našeho ducha (ve dnech vánočních okouzleně se vznášejícího ve vyšších, až nadpřirozených sférách), ale nakonec může tento symbol nejvýznamnějších křesťanských svátků pokoje a míru okouzlit i naše chuťové pohárky. Ne náhodou se objevila nedávno v médiích zpráva, že: „Nejstřeženější z osmdesáti betlémů vlastnoručně vyrobených žáky ZŠ v Holešovicích je ten, který vyrobili z perníku …“ Při pohledu na něj se sbíhají sliny. Kdekdo by si rád ochutnal. Vždyť vypadá báječně!

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!