Zleva: Martin Prokeš (PROQUIN), Libuše Vrbová (Vinařství U Vrbů), Vladimír Hříbal (Sekt Jan Petrák), Petr Cibulka (Víno Cibulka) a Kamil Prokeš (Vinařství Kamil Prokeš)

Zleva: Martin Prokeš (PROQUIN), Libuše Vrbová (Vinařství U Vrbů), Vladimír Hříbal (Sekt Jan Petrák), Petr Cibulka (Víno Cibulka) a Kamil Prokeš (Vinařství Kamil Prokeš) Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Kamil propadl kromě vína a sabráže také krojům – logicky se touto kombinací stává často zaslouženě středem pozornosti
Petra mrzí, že se výrobě sektů nevěnují také vinaři v Čechách. Podle něj tam jsou dobré podmínky pro hrozny, jež jsou pro šumivá vína ideální.
Libuše seká ráda a dobře a rozhodně ne jen šavlí. Kromě dalšího studia na vysoké škole v Lednici převzala vedení rodinného vinařství a rozhoduje o všech vínech včetně šumivých, jež Vrbovi v Hustopečích vyrábějí.
Martin věří, že moravská šumivá vína si zaslouží podstatně větší tuzemskou popularitu. To, že jsou víc než srovnatelná s nejlepšími světovými sekty, dokazují úspěchy jeho sektů na mezinárodních soutěžích.
Vladimírovi se podařilo navázat na průkopnickou výrobu sektů tchána a i jeho vyhlášené sekty jsou produkovány s „požehnáním“ institutu v Épernay, centra šampaňského v Champagni.
8
Fotogalerie

Moravští sektaři

Libuše stojí s rukama v bok a mhouří oči na Kamila, který napřahuje šavli a seká. Před pár minutami prováděla sabráž ona. Samozřejmě se svým šumivým vínem, jež si o pár metrů dál právě z láhve s odseknutým hrdlem nalévají další vinaři a potichu každý pro sebe hodnotí, jestli to ta holka umí líp než on. Vyrábět sekty, ne sekat hrdla. I když… možná obojí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!