Tondovi je 24 a do nafukovacího člunu na divoké vodě sedl poprvé před dvanácti lety. Od té doby se se svou posádkou z Hodonína tomuto sportu, spojenému s přírodou a zdoláváním přírodních řek, věnuje maximálně. Nejen že se svými parťáky získal několikrát titul mistrů České republiky, ale v roce 2013 si nečekaně odvezl zlatou medaili z mistrovství Evropy. „Nikdo to od nás tehdy nečekal, takže to byl obrovský úspěch. Dokonce jsem se tam dal dohromady se slečnou Blankou Ligurskou,“ říká s úsměvem. Dnes je z Antonína a Blanky veleúspěšný raftařský pár: během mistrovství světa, které se konalo v Indonésii, totiž Blanka získala titul mistryně.

Tondovi je 24 a do nafukovacího člunu na divoké vodě sedl poprvé před dvanácti lety. Od té doby se se svou posádkou z Hodonína tomuto sportu, spojenému s přírodou a zdoláváním přírodních řek, věnuje maximálně. Nejen že se svými parťáky získal několikrát titul mistrů České republiky, ale v roce 2013 si nečekaně odvezl zlatou medaili z mistrovství Evropy. „Nikdo to od nás tehdy nečekal, takže to byl obrovský úspěch. Dokonce jsem se tam dal dohromady se slečnou Blankou Ligurskou,“ říká s úsměvem. Dnes je z Antonína a Blanky veleúspěšný raftařský pár: během mistrovství světa, které se konalo v Indonésii, totiž Blanka získala titul mistryně. Zdroj: David Turecký

Klára Silnicová. Klára začala s vodáckým sportem již v jedenácti letech, kdy se poprvé posadila do rychlostního kajaku. Je několikanásobnou mistryní republiky a za sebou má také účast na evropském šampionátu. K divoké vodě se dostala náhodou: „Zkusit se má všechno, a tak když za mnou přišly holky z raft klubu Troja, neodmítla jsem,“ říká o svých začátcích. Minulý rok se spolu s kolegyněmi zúčastnila mistrovství Evropy i světa. Byl to opět nečekaný úspěch. V Gruzii, kde se bojovalo o evropské tituly, vybojovaly pět stříbrných. Na podzimním světovém šampionátu v Japonsku se jim dařilo ještě lépe: staly se čtyřnásobnými mistryněmi světa. Klára dokončuje studium na vysoké škole, kde studuje obor zdravotního záchranáře.
Zuzana Valtrová. Zuzanu vzali na vodu poprvé její rodiče. Bylo jí pět. „Pádlo a první divoká voda byly láska na první pohled,“ vzpomíná dnes Zuzana a podotýká, že za toto seznámení rodičům vděčí dodnes. Pro rodačku z jižních Čech je rafting životní náplní. „Jsme skupina pohodových a charismatických žen. Máme mezi sebou neuvěřitelné souznění. Právě to, co nás pojí dohromady, a není to jen láska k raftingu, má přidanou hodnotu a podílí se na úspěších v závodní kariéře,“ říká Zuzana o svém týmu z Prostějova. Holky jsou dvojnásobné absolutní mistryně světa, jednou se na stejném šampionátu umístily druhé, ve své sbírce mají i tři bronzy. Zuzana Valtrová pracuje v americké korporaci, kde zastává pozici vedoucí správy budov.
Jan Marek. Rodák z Jičína má k vodě blízko už od dětství. Od druhé třídy na základní škole začal aktivně plavat, o pár let později začal koketovat s raftingem. Letohradské soukrome gymnázium totiž studentům nabízí kvalitní podmínky k provozování tohoto sportu – a nejedná se jen o vození na raftu po stojatých vodách, ale o velkou divočinu, skutečný sport. Mezi studenty jsou i medailisté z mistrovství světa a Evropy v juniorských kategoriích. Honza je jedním z nich. Ve svých dvaceti letech má na kontě jedno stříbro a dva bronzy z evropského šampionátu.
Jaroslav Pospíšil. S divokou vodou přišel do kontaktu v šestnácti, kdy se věnoval klasickému vodnímu slalomu v deblkanoi. Po absolvování mistrovství světa a Evropy, kde získal několik medailí, se pár vrhl na kariéru raftera. Dnes má na svém kontě čtyři medaile ze světových šampionátů a tři z mistrovství Evropy. Tréninku se věnuje ve volném čase, když zavře dveře svého kamiónu, jímž brázdí silnice. „V dnešní době je rafting velice populární, ve světě je několik profesionálních týmů. Chce-li být člověk úspěšný, musí tvrdě trénovat.“
4
Fotogalerie

Mistři českého raftingu

Věděli jste, že český rafting patří mezi absolutní světovou špičku, i když mezi raftery nenajdete profesionála? Naši rafteři svoje tréninky absolvují až po skončení pracovní doby nebo po přednáškách ve škole. Pracují jako řidiči kamiónů, vedoucí správy budov i kontroloři staveb… Seznamte se s mistry světa České republiky: právě zdolali řeku Kamenici s teplotou šest stupňů Celsia.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!