Nemoci, kde lék nepomůže  „Vstupovat do světa psychosomatiky vyžaduje … drzost šlapat po trávníku, na němž je po několik staletí umístěna výstražná cedule, udržovaná medicínským establishmentem za všech panujících režimů, s nápisem NEVSTUPOVAT,“ píše v úvodu své Psychosomatické prvouky Radkin Honzák, psychiatr, který vám na stránkách tohoto časopisu tu a tam doporučí nějakou pěknou knížku. Doporučme pro změnu my jeho novinku: Knihu o nemocech, na které vám léky nepomohou, vydává Vyšehrad.

Nemoci, kde lék nepomůže „Vstupovat do světa psychosomatiky vyžaduje … drzost šlapat po trávníku, na němž je po několik staletí umístěna výstražná cedule, udržovaná medicínským establishmentem za všech panujících režimů, s nápisem NEVSTUPOVAT,“ píše v úvodu své Psychosomatické prvouky Radkin Honzák, psychiatr, který vám na stránkách tohoto časopisu tu a tam doporučí nějakou pěknou knížku. Doporučme pro změnu my jeho novinku: Knihu o nemocech, na které vám léky nepomohou, vydává Vyšehrad. Zdroj: Archív

DÍLO TÝDNE Pasta – Tony Montana Pasta popisuje jeden z cyklu čtyř obrazů gangsterů (250×170 cm), které jsou vystaveny na jeho nejnovější expozici v DCS Gallery na Starém Městě v Praze, takto: „Série je o prolínání fiktivního a reálného světa. Ve filmu podle skutečných událostí často máme pochopení i pro evidentní zločince, jako byl například Escobar, a v reálu jsme tak zpracováni jejich ,glorifikací‘, že se smaže rozdíl mezi dobrem a zlem. Společnosti začíná dělat problém rozlišit, kdo je ještě kladný a kdo už záporný hrdina.“
Video týdne Mydy Rabycad: Yellow Roztančená česká kapela, která stále častěji vystupuje v zahraničí a v červenci absolvovala své první severoamerické turné, chystá na konec října už třetí album. To avizuje „žlutým“ singlem a klipem se záběry nočního Montrealu. Pro kapelu ho natočil režisér Vladimír Jedlička spolu s americkým kameramanem Oscarem Lobem.
HUDBA JE MRTVÁ Svět se řítí ke zkáze. Tedy hudební svět, jak jej známe. Očekávaný singl zpěvačky Taylor Swift Look What You Made Me Do, který stojí za pendrek, se na ­prvním místě prestižní hitparády Billboard Hot 100 ani neohřál a už jej vyšoupla Cardi B se songem Bodak Yellow – ten stojí taky za pendrek, ale vypovídá něco o tom, že staré pořádky jsou na smetišti dějin. Zatímco Taylor Swift je tradiční průmyslová supermegastar, Cardi B je virální senzace, vzešlá z nadšení bezejmenných mas. Poslouchat se nedá ani jedno, ale to už není náš boj.
Penny na dnech v pohybu Dvaadvacátý ročník festivalu 4+4 dny v pohybu začíná v pátek 6. října a kromě toho, že obsadí Kasárna Karlín, představí i slavnou newyorskou komičku Penny Arcade, spolupracovnici Andyho Warhola. Penny se avantgardnímu divadlu věnuje už 40 let, byla hvězdou Warholovy Factory a právě teď píše autobiografii. Do pražského Ponce přiváží představení Longing Lasts Longer (13. a 14. října), autorskou hudební show o New Yorku, kterou už úspěšně uvedla ve 22 zemích světa.
Jak se naučit 100 slovíček za hodinu? Těžko. Pokud tedy nenakouknete do právě vydané knížky paměťového mistra Jakuba Poka, jenž kromě svých metod studia jazyků rekapituluje obecnější a celkem známé poučky: Jak učení strukturovat, kdy a jak dlouho opakovat, aby se vše řádně uložilo do dlouhodobé paměti, nebo jak zvolit správnou učebnici. Prostě jak dvakrát až desetkrát měřit a jednou řezat – naučit se učit dřív, než se začneme učit samotné látce, a co nejrychleji a nejpřesněji prokouknout pravidla, podle kterých pracuje náš mozek.
10
Fotogalerie

Mixér

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!