O Kurdech se tvrdí, že jsou největším národem bez národního státu. Jejich počet se odhaduje na 25, ale i 35 miliónů. Žijí v Iráku, Íránu, Turecku, Sýrii a další milióny osídlily Evropu. Pětadvacátého září je v iráckém Kurdistánu naplánováno referendum o samostatnosti. Kdo jsou Kurdové a čím si prošli za poslední roky války? A bude jejich hlasování automaticky znamenat suverénní stát?

O Kurdech se tvrdí, že jsou největším národem bez národního státu. Jejich počet se odhaduje na 25, ale i 35 miliónů. Žijí v Iráku, Íránu, Turecku, Sýrii a další milióny osídlily Evropu. Pětadvacátého září je v iráckém Kurdistánu naplánováno referendum o samostatnosti. Kdo jsou Kurdové a čím si prošli za poslední roky války? A bude jejich hlasování automaticky znamenat suverénní stát? Zdroj: Lenka Klicperová

Mosul, první z dobytých čtvrtí, listopad 2016
Příslušníci pešmergy na frontě u Mosulu,  rok 2015
Uprchlický tábor  pro jezídy v Sindžáru
První uprchlíci, kterým se podařilo opustit západní části dobývaného Mosulu. Přežívali v Syrské poušti hned za hranicemi téměř bez pomoci, listopad 2016.
První uprchlíci, kterým se podařilo opustit západní části dobývaného Mosulu. Přežívali v Syrské poušti hned za hranicemi téměř bez pomoci, listopad 2016.
6
Fotogalerie

Mít svůj stát

O Kurdech se tvrdí, že jsou největším národem bez národního státu. Jejich počet se odhaduje na 25, ale i 35 miliónů. Žijí v Iráku, Íránu, Turecku, Sýrii a další milióny osídlily Evropu. Pětadvacátého září je v iráckém Kurdistánu naplánováno referendum o samostatnosti. Kdo jsou Kurdové a čím si prošli za poslední roky války? A bude jejich hlasování automaticky znamenat suverénní stát? 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!