Číslo týdne 64 969 Tolik lidí vidělo právě skončenou výstavu Františka Skály.  A to je hodně. Fakt hodně. Gratulujeme! Skála tak překonal i Gerharda Richtera, jehož výstava zaznamenala rovněž solidní návštěvnost: 54 950 diváků.

Číslo týdne 64 969 Tolik lidí vidělo právě skončenou výstavu Františka Skály. A to je hodně. Fakt hodně. Gratulujeme! Skála tak překonal i Gerharda Richtera, jehož výstava zaznamenala rovněž solidní návštěvnost: 54 950 diváků. Zdroj: Archív

Krištof Kintera – We All Want To Be Clean „Raději používám anglický název. Ten objekt je pro mě o potřebě očištění, až vymazání, která je fundamentální, ale i striktně neekologická,“ říká autor instalace z osmdesáti praček, jež se postupně spouštějí, aby jednou za přibližně dvanáct minut vygradovaly do plných. Právě toto dílo patří mezi nejsilnější objekty, které od 7. září vystavuje Krištof Kintera v pražské Galerii Rudolfinum. Rozhovor s letos třiačtyřicetiletým umělcem, jenž je i částečně návodem, jak jeho novou výstavu číst, vyjde v příštím čísle Reflexu.
TAYLOR ZASE BULÍ Americká zpěvačka Taylor Swift je ukňučená, ublížená, pomstychtivá dívka. Alespoň tedy její umělecká persóna kráčí světem jako archetyp notorické stěžovatelky, které někdo udělal bebí a šrám na duši a ona teď mezi zuby cedí plány, jak si to dotyční vypijou. Je to hloupé, je to trapné, je to dětinské – a svět za to Taylor leží u nohou. Její videoklip k písni Look What You Made Me Do byl za prvních 24 hodin zhlédnut 43miliónkrát, což z něj dělá největší premiéru youtubové historie. Lidstvo, zdá se, archetyp svého ukňučeného, ublíženého, pomstychtivého já potřebuje jako sůl.
Výročí týdne 4. září 1982  NEJSLAVNĚJŠÍ KLOKAN  Předem se omlouváme těm, kteří zde očekávají cosi o Antonínu Panenkovi. V první půlce osmdesátých let se v Československé televizi objevilo nápadně mnoho televizních seriálů z pátého kontinentu pro děti i dospělé. Lid to vítal: oblíbená droga, a ještě z takhle exotické ciziny, no neberte to. A zatímco názvy jako Mladý Ramsay, Zlatá šachta nebo Zlatá horečka už asi málokomu něco řeknou (otázka pro pamětníky-specialisty: ke kterému z nich patří slogan „Zabiju tě, McKellare“?), nejméně dva rezonují dodnes. Krom slzotvorného dojáku Co přináší řeka je to samozřejmě Skippy. Dětský seriál s klokanem jako hlavním hrdinou, jenž tehdy fungoval tak, že v ČSSR snad nebylo populárnějšího zvířátka. Čestný pionýrský!
Citát týdne „Byl jsem v té době hvězdou, aniž by to někdo věděl, protože definice tohoto výrazu ještě neexistovala. Ale z historického hlediska musím říci, že jsem byl hvězdou přelomu století.“ Georges Méliès natočil několik stovek filmů, jako jeden z prvních odhadl možnosti nového média. Byl králem filmových kouzel a triků, zcela výjimečnou postavou v dějinách kinematografie. Opravdovou hvězdou. V roce 1912 ale s filmařinou sekl a spálil většinu negativů. Zemřel v roce 1938 v naprostém zapomnění. Prvního září uplynulo 115 let od premiéry jeho nejznámějšího snímku, čtrnáctiminutové vědecko-fantastické nádhery Cesta na Měsíc. Stejný film (restaurovaný, s hudbou amerického techno dýdžeje Jeffa Milse) zahajuje 14. září přehlídku Projekt 100, věnovanou tentokrát ­sci-fi. Nenechte si ho ujít.
BOOM BOOM BOOM! John Lee Hooker, slovutný bluesman s nejhlubším hlasem na světě, by se letos v srpnu dožil sta let. Je tu však i možnost, že mu bylo sto už před pěti lety. Ono se totiž neví s určitostí, kdy vlastně přišel na svět. A kde. Říká se, že byl buď z Tutwileru, nebo z Clarksdaleu. Na každý pád pocházel z Misissippi. Jako datum narození se nabízejí roky 1912, 1915, 1917, 1920 a 1923. Tak si vyberte. Podle vzhledu se jeho věk rovněž nedal určit – John Lee vypadal, že je mu sto padesát, už ve dvaceti. A podle hlasu byl starý jako Metuzalém. Ale není to nakonec úplně putna? Prostě si sedněte a nechte do sebe vplouvat jeho zpěv: „Boom boom boom boom! A-haw haw haw haw! Hmmm hmmm hmmm hmmm!“ John Lee Hooker byl jen jeden.
11
Fotogalerie

Mixér

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!