Je krátce po poledni. Nový antikvariát je takový protimluv, že ho člověk musí zkusit. Sejde do kobky a cítí nezaměnitelný pach kůže a zpuchřelého papíru. Klasika! V regálech hledá něco pro syna, alternativu pro monitor, a má štěstí. Platit! Prodavač zapíná jehličkovou tiskárnu, snad na páru. Podle velkých nástěnných hodin na zdi trvá tisk čtyřicet šest vteřin, takže si zákazník jako bonus stihne prolistovat Raffaelovu monografii. Na účtence je pak všechno, co má Andrej rád: cena (60 korun), čas (13 h 24 min) a titul: Ernst Hemingway: Smrt odpoledne.

Je krátce po poledni. Nový antikvariát je takový protimluv, že ho člověk musí zkusit. Sejde do kobky a cítí nezaměnitelný pach kůže a zpuchřelého papíru. Klasika! V regálech hledá něco pro syna, alternativu pro monitor, a má štěstí. Platit! Prodavač zapíná jehličkovou tiskárnu, snad na páru. Podle velkých nástěnných hodin na zdi trvá tisk čtyřicet šest vteřin, takže si zákazník jako bonus stihne prolistovat Raffaelovu monografii. Na účtence je pak všechno, co má Andrej rád: cena (60 korun), čas (13 h 24 min) a titul: Ernst Hemingway: Smrt odpoledne. Zdroj: Archív

Žánrovky budou! Ceny ­Anděl ­nakonec po všech zmat­cích i letos bu­dou  mít své žánrové ceny. Nominace jsou k dis­pozici na stránkách SAI, vítězové budou vyhlášeni 17. května v pražském Lucerna Music baru.
HOSTINA S TERRYM GILLIAMEM Terry Gilliam je filmař, jemuž to v hlavě chodí JINAK, o tom není pochyb. Stejně jako o tom, že se nerozpakuje ukázat návštěvníkům svých besed PONOŽKY – to je v Česku dobře známo. Ve své knize Gilliameska odhaluje ještě víc a vypráví o tom, co všichni jeho fandové chtějí vědět: jak to bylo s jeho kreslením, s Monty Pythony i s jeho filmy. Opulentní hostina, nemůžu se nabažit. 
Vtip týdne  (podle Marka Douši) Tahle kresba není tak úplně vtip a není ani tak úplně nová; je z roku 2011. Jako by ale úplně přesně vystihovala náladu lidstva (ano, lidstvo je to nešťastné dítě, jež si chce prostě jenom užít koupání) a strašáků, kteří se nad ním neustále vznášejí. V některých částech světa stačí si před výletem k rybníku nepustit zprávy, jinde se k vodě ale nedostanete vůbec. Autorem kresby je Don Kenn, další jeho práce najdete na donkenn.tumblr.com. Už tam dlouho žádná nepřibyla. Snad ho něco nesežralo.
Válka v Malém divadle Švéd Lars Norén napsal stovku úspěšných divadelních her, jež se ale v Česku hrají jenom zřídka. Prý je to proto, že má pověst nelehkého autora, a jak se ukazuje v právě odpremiérované hře Válka, kterou uvedli v Malém divadle v Liberci, něco na tom bude. Těžký kus, z něhož člověk neodchází rozesmátý, je ale možná právě to, co diváci v záplavě plytkých estrád začnou hledat.
Video týdne IGGY JAKO ANDĚL Chcete vidět čerstvého sedm­desátníka, rytíře Řádu umění a literatury Iggyho Popa s andělskými křídly? Podívejte se na trailer chystaného obskurního francouzského artového filmu Starlight. Hraje tam anděla dohlížejícího na velmi problematický potulný cirkus. tiny.cc/iggyAndel
13
Fotogalerie

Mixér

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!