Česká republika/Reflex Štěpán Mareš „Sám myšlence společné Evropy věřím a podporuji ji. I ve vztahu dvou lidí to občas skřípe a pak je logické, že to zaskřípe i ve vztahu 28 zemí. Spory vidím jako požáry. Ať už malé, větší, nebo ty, co už uhasit nejdou. Uprchlíci, ekonomické problémy, terorismus… A oheň se samozřejmě šíří – stejně jako pochybnosti o evropské myšlence po chystaném odchodu Británie... Díky své velikosti a ekonomické síle bude vždy jedním z hlavních lídrů Evropy Německo. A jako jeden z lídrů se přirozeně snaží situaci uklidnit – a požáry hasit. Bohužel někdy možná hasí i ty, které samo založilo. Snad to nebude znít jako velké klišé, ale věřím, že se státům unie podaří krize zažehnat a požáry uhasit dříve, než se z Evropy stane jedno velké spáleniště. Je totiž hezká a byla by jí škoda.“

Česká republika/Reflex Štěpán Mareš „Sám myšlence společné Evropy věřím a podporuji ji. I ve vztahu dvou lidí to občas skřípe a pak je logické, že to zaskřípe i ve vztahu 28 zemí. Spory vidím jako požáry. Ať už malé, větší, nebo ty, co už uhasit nejdou. Uprchlíci, ekonomické problémy, terorismus… A oheň se samozřejmě šíří – stejně jako pochybnosti o evropské myšlence po chystaném odchodu Británie... Díky své velikosti a ekonomické síle bude vždy jedním z hlavních lídrů Evropy Německo. A jako jeden z lídrů se přirozeně snaží situaci uklidnit – a požáry hasit. Bohužel někdy možná hasí i ty, které samo založilo. Snad to nebude znít jako velké klišé, ale věřím, že se státům unie podaří krize zažehnat a požáry uhasit dříve, než se z Evropy stane jedno velké spáleniště. Je totiž hezká a byla by jí škoda.“ Zdroj: Archív

Slovensko/SME  Mandor „Čas byl mou inspirací. Dělal jsem skici na nápady k brexitu a zkontroloval čas. Mám na zdi takové hodiny ve stylu Monty Python ,Ministry of silly walks‘. A okamžitě se tento obraz objevil v mé hlavě,“ říká kreslíř Mandor.
Lucembursko/Luxemburger Wort
Malta/ Times of Malta  Sebastian Tanti Burlò  „Evropa je tlustá, už není tak krásná, jako kdysi byla. Její lidé upadli do letargie a stali se apatickými, připomínajícími více párky než lidi, jimiž kdysi byli. Jsou daleko od ideálů sjednocené Evropy, což je výsledkem mnohaletého odcizení a byrokracie,“ říká Burlò.
Rakousko/Kurier  Michael Pammesberger  „Měli brexit party. David, Boris a Nigel toho dost vypili. Rock’n’roll! A pak se věci trochu vymkly kontrole. Kapela hrála… Doba ledová se blíží, slunce se přibližuje… motory se zastavily… ale já se nebojím, protože Londýn se potápí. A pak Joe Strummer rozseká svoji kytaru a vše je zničeno.“ Takhle popisuje Michael Pammesberger svoji kresbu pro rakouský deník Kurier.
Dánsko/Politiken  Philip Ytournel  „Jsme v tom všichni společně. A zdá se pošetilé izolovat sebe samého. Tohle není jen o Velké Británii. Kritizuji izolacionismus jako takový,“ říká Philip Ytournel. „Nemusíme být vždy velcí přátelé. Může to být lidská vlastnost, schovávat se za zdí. Jen musíme mít na paměti, že ti na druhé straně zdi mají něco cenného, co mohou nabídnout taky.
7
Fotogalerie

Evropa se směje Evropě

Reflex se ocitl v dobré společnosti. Dánský list Politiken vyzval u příležitosti bratislavského summitu EU jedno prestižní médium z každé země Unie, aby jeho kreslíř svou karikaturou vyjádřil svůj pohled na současnou Evropu po brexitu. Kresby dnes visí ve vstupní hale deníku Politiken a my převážnou většinu z nich přinášíme na následujících stránkách (kompletní galerii najdete na reflex.cz).

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!