O tom, že „rozdílnost jazyků způsobuje vzájemná nepřátelství národů“, byl přesvědčen Lazar Zamenhof, tvůrce jednoduchého umělého jazyka. Ten dostal název esperanto – doufající.

O tom, že „rozdílnost jazyků způsobuje vzájemná nepřátelství národů“, byl přesvědčen Lazar Zamenhof, tvůrce jednoduchého umělého jazyka. Ten dostal název esperanto – doufající. Zdroj: Archív

Esperanto estas la ŝtono filosofal?

Dobrý den, pane profesore,
nedávno jsem se vrátila ze 101. světového kongresu esperanta v Nitře, pochopitelně plná dojmů, ale nejvíce mne tam zarazilo to obrovské lidské spektrum, z něhož se esperantisté rekrutují. A přesto, nenarazila jsem tam na žádného „blbce“. No a dnes jsem přišla z návštěvy staré paní, ročník 1932, která jen tak mimochodem podotkla, že se taky v mládí učila esperanto. A opět se jedná o velmi inteligentní a moudrou starou paní, jež, ač žije celý život na valašských pasekách, mne opravdu hodně naučila. Takže mě zákonitě napadá otázka, zda esperanto opravdu přitahuje lidi určité mentální úrovně, anebo je to pouze můj mylný dojem? Děkuji za případnou odpověď.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!