„Přiměřeně, přiměřeně, přiměřeně,“ platí nejen pro droždí do lívanců v pohádce Byl jednou jeden král, ale je to i základní pravidlo v mnoha životních situacích.

„Přiměřeně, přiměřeně, přiměřeně,“ platí nejen pro droždí do lívanců v pohádce Byl jednou jeden král, ale je to i základní pravidlo v mnoha životních situacích. Zdroj: Marek Douša

Škodí slunění, nebo prospívá?

Pane doktore,

jak je to vlastně s opalováním? Za mého mládí nám říkali, že z nedostatku slunce je tuberkulóza, v ozdravovně nás po obědě dávali ven na lehátko, v zimě jsme se školou chodili na „horské sluníčko“, pod kterým jsme lehávali s černými brýlemi na očích. A k tomu jsme museli po lžících polykat odporný rybí tuk, kvůli němuž jsem na ryby celoživotně zanevřel. Teď zase všude čtu, jak je opalování strašně nebezpečné, jak vede k rakovině a ke smrti, všichni se stále patlají faktory, aby byli bílí, v létě na pláži chodí v tričku a sedí pod slunečníkem a horská sluníčka jsou snad už zakázaná. A do toho zase čtu, že ze slunečního záření se v těle dělá vitamín D a ten že je prevencí roztroušené sklerózy a rachitidy a kdečeho. Tak co si z toho mám vzít?

Děkuji, Josef L.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!