František Skála s kužely Cvičením výtvarníka Františka Skály s kužely byla zahájena minulý týden v Centru současného umění DOX výstava Sportu zdar!, která mapuje sport v českém výtvarném umění od roku 1945 do současnosti a je inspirován knihou Sport je umění Petra Volfa. „Pokud by se někdo domníval, že mne oslovila spartakiáda, musím ho zklamat, na spartakiádě jsem nikdy nebyl a televizi jsme také doma neměli. Inspirace byla jasná, sokolské fotografie z dvacátých a třicátých let, tedy tehdejší kultura ducha a těla,“ vysvětluje umělec, který letos v únoru oslavil šedesáté narozeniny.

František Skála s kužely Cvičením výtvarníka Františka Skály s kužely byla zahájena minulý týden v Centru současného umění DOX výstava Sportu zdar!, která mapuje sport v českém výtvarném umění od roku 1945 do současnosti a je inspirován knihou Sport je umění Petra Volfa. „Pokud by se někdo domníval, že mne oslovila spartakiáda, musím ho zklamat, na spartakiádě jsem nikdy nebyl a televizi jsme také doma neměli. Inspirace byla jasná, sokolské fotografie z dvacátých a třicátých let, tedy tehdejší kultura ducha a těla,“ vysvětluje umělec, který letos v únoru oslavil šedesáté narozeniny. Zdroj: Archív

GangsterKa v domácnosti „,Ženy jsou hračky, které muži vlastní a dělají si s nimi, co se jim zlíbí,‘ prohlásil Alex. Mínil to žertem.“ V románu Gangsterova přítelkyně z pera další ze šiku šikovných Švédek, Karoliny Ramqvistové, se dozvíme leccos ze života mafiánských zelených vdov a spoustu pikantérií – na ty stránky týkající se análního sexu by čtenář rád co nejdřív zapomněl, naopak na popis drogových orgií si jistě vzpomene, až mu bude „něco“ nabídnuto, a s díky odmítne. Knihu o ženské, která se v životě trochu nudí, ale nejspíš jí to za to stojí, právě vydala Kniha Zlín.
MNOHO CEN,  MÁLO DOMŮ Architektonických cen přibývá nečekaným tempem. Nejčerstvější příklad: Po bok mnoho let udělované Grand Prix Obce architektů se nyní postaví i cena organizovaná Českou komorou architektů. Věc má bohužel háček – pravidla prvního ročníku dovolila, aby se do soutěžního klání hlásila díla za několik posledních let, tedy velmi často i taková, která již soutěžila v akcích jiných pořadatelů, zejména pak v té výše zmiňované. Ve vzduchu tak visí otázka nad etickou solidností, kdy se mezinárodní porotě předkládají díla nejen známá, ale v řadě případů také oceněná. A to v jedné zemi, vlastně v jednom městě. Vynecháváme přitom nahořklou otázku o celkové současné úrovni české architektonické tvorby.
Sen o liškách Kaštan, liška něco napsala. Nedá se, nedá chytit dvakrát. Na zadních stůj jako liška tam, kde se lišky dávaj’ dohromady. Liška mění koš na ústa. Liška kývla. Viděls?  Básník Petr Borkovec, ilustrátorka Andrea Tachezy, nakladatelství Běžíliška a sbírka s názvem O čem sní. Nádherná knížka. Dětská. Ale úplně pro všechny. Právě vyšla.
PARANOID ZUCKERBERGOID Absolutní nadšení říznuté naprostou hrůzou vzbudila na internetu fotka, již publikoval šéf našich facebookových životů Mark Zuckerberg u příležitosti oslav 500 miliónů denních uživatelů Instagramu, který mu také celý patří. Za Zuckerbergem je na fotce vidět jeho počítač, jenž má páskou přelepenou nejen kameru, ale i vstup pro mikrofon. Zuckerberg, jemuž denně servírují své soukromí milióny facebookových maniaků, je buďto paranoidní, nebo prostě ví, proč si kameru a zvukový vstup zaslepuje. Paranoik, jak se říká, je ostatně jen člověk, který zná všechna fakta.
DO AERA NA CAVEA!  UŽ NA PODZIM! Nick Cave vymyslel kulišárnu a novou desku představí tak, že den před vydáním nechá po světě promítnout film, ve kterém zazní očekávané nové písničky. Uvidíme se v Aeru! Osmého září!
10
Fotogalerie

Mixér

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!