Máma undergroundu  Dáša Vokatá a herec  Oldřich Kaiser  jsou pořád  na cestě

Máma undergroundu Dáša Vokatá a herec Oldřich Kaiser jsou pořád na cestě Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Máma undergroundu  Dáša Vokatá a herec  Oldřich Kaiser  jsou pořád  na cestě
Při společném vystoupení v pivnici U Járy, Žižkovská noc, 13. března 2015
Dáša Vokatá s Ivanem Martinem Jirousem  (1944–2011)
Zpěvačka a básnířka Dáša Vokatá je svým osudem pevně spjatá s českým undergroundem. Po podpisu Charty 77 byla v rámci akce Asanace vyhoštěna. Po roce 1989 žila a vystupovala s básníkem I. M. Jirousem, po jeho smrti se stáhla do ústraní, na pódia se vrátila právě až s Kaiserem. Natočili spolu klip Můj milý a vydali album Dva divoký koně (Guerilla Records, 2014).
Herec Oldřich Kaiser objevil ve spojení s Dášou Vokatou svůj rockerský potenciál. Hraje na elektrické housle, opřel se do kytarových strun, vyhledává a nachází další a další hudební nástroje. S respektem recituje básně Ivana Martina Jirouse. Společné živelné duety prokládají s Vokatou improvizovanými dialogy.
5
Fotogalerie

Magor by si s Oldou rozuměl

Přísahají, že se nikdy předtím neviděli, poprvé až před třemi lety. „Dáša žila v undergroundu, zatímco já si chodil pěkně po povrchu. Tak jsme se míjeli,“ vysvětluje herec OLDŘICH KAISER (60) o písničkářce DÁŠE VOKATÉ (62), bývalé životní partnerce básníka Ivana Martina (Magora) Jirouse. Ze spojení dvou osobností z úplně rozdílných světů vznikl pár v životě i v hudebních klubech. S autem, na kterém je napsáno Oldáš, objíždějí republiku; OLda recituje Magorovy básně a hraje na hudební nástroje, DÁŠa s kytarou zpívá. Před časem vydali CD Dva divoký koně.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!