Ortodoxní rabín Štěpán Kliment z brněnské židovské obce žije moderně; nikdy nenosí klobouky, a když má volno, kontroluje v Praze fazole

Ortodoxní rabín Štěpán Kliment z brněnské židovské obce žije moderně; nikdy nenosí klobouky, a když má volno, kontroluje v Praze fazole Zdroj: David Turecký

„Šábes bych dneska trochu obohatil o vepřové koleno…,“ žertuje Aaron Günsberger (v ruce má samozřejmě kuře na polévku)
Kontrola salátu: Šábesový sobotní oběd musíte uvařit v pátek, v sobotu se nesmí ani ohřívat
Teplý předkrm: Na majoránce dušený zelný list plněný telecím mletým masem a rýží
Barches, šábesový chléb, zvaný též chala
Šábesové menu: Předkrm Gefilte fiš – jí se chlazený nebo teplý a pije se k němu víno
10
Fotogalerie

Labyrint zvaný košer

„Dvanáct let jsem studoval, a teď tady přebírám fazole,“ rozčiluje se naoko rabín brněnské židovské obce Štěpán Kliment, když kontroluje, jestli v luštěninách nejsou červi. „To poslouchám pořád,“ odvětí Aaron Günsberger, majitel vyhlášené pražské košer restaurace King Solomon (Král Šalamoun), když se ze své motorkářské bundy, poseté tajemnými symboly, převléká do modrošedého kuchařského mundúru.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!