Řecký ostrov Lesbos. Každý den sem dorazí nejméně dvacet přeplněných člunů s uprchlíky. Na každém se tísní čtyřicet až padesát lidí. U břehu se vrhají do vody, jako by měli strach, že naplnění jejich velkého snu, který se jmenuje Evropa, v posledním okamžiku něco překazí. Nastává neuvěřitelný chaos. Děti pláčou.

Řecký ostrov Lesbos. Každý den sem dorazí nejméně dvacet přeplněných člunů s uprchlíky. Na každém se tísní čtyřicet až padesát lidí. U břehu se vrhají do vody, jako by měli strach, že naplnění jejich velkého snu, který se jmenuje Evropa, v posledním okamžiku něco překazí. Nastává neuvěřitelný chaos. Děti pláčou. Zdroj: Jan Šibík

na osudu uprchlíků nehorázně vydělávají Turci, Řekové i Romové
na osudu uprchlíků nehorázně vydělávají Turci, Řekové i Romové
Na tureckém břehu jim převaděči dali kormidlo do ruky a řekli: „Jeďte! Tímhle směrem!“ Na řeckém břehu se objímají a modlí. Líbají půdu. Vůbec nevědí,  co je čeká – jsou v Evropě a to je hlavní, to jim stačí. Teď už jim nic nehrozí.  Řecký muž zatím obhlíží motor.
Na řecké pobřeží dosahuje signál tureckého operátora. Jeho karty mají, a tak volají svým blízkým. Fotí se a posílají selfies. Připojují se k Facebooku, aby podali zprávu o tom, že se ocitli v ráji. Na břehu po nich zbudou jen oranžové vesty, plovací pneumatiky a zbytky člunů.
na osudu uprchlíků nehorázně vydělávají Turci, Řekové i Romové
7
Fotogalerie

Lepší než heroin

Přibližně před čtrnácti dny fotografoval Jan Šibík ve francouzském Calais běžence, kteří se pokoušejí proniknout euro­tunelem do Velké Británie. Nyní odjel na řecký ostrov Lesbos, ležící na dohled tureckých břehů. Může tedy srovnávat…

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!